Recept | Tips

Julbordets bästa drycker

Seniorens dryckesexpert Carl Jan Granqvist tipsar om vad vi ska dricka till julens alla maträtter samt vad vi ska skåla med på nyårsafton.

Carl Jan Granqvist
Publicerad 2018-12-17

Ett traditionellt julbord bygger på påtagligt kryddiga och stundtals lite söta smaker. Carl Jan Granqvist tipsar om dryckerna som passar till såväl sillinläggningar som stiltonosten. Samtliga drycker går att beställa i butik.

 

Julnubben

Mitt förslag är det under året återuppståndna Äkta Örebro Överste Brännvin som har smaker av kummin, citrus och fänkål samt en elegant sötma (nr. 32955, 225 kr, 50 cl flaska från beställningssortimentet).

Vitt vin

Ett trevligt alternativ är Nik Weis Wiltinger Alte Reben Riesling 2016 (nr. 96251, 169 kr) som har en frisk fruktighet av gravensteinäpple, lime och en finstämt rökig ton. Vid första anslaget är smaken lätt söt, men en knivskarp syra friskar upp och gör att slutintrycket blir nästan helt torrt.

Sherry

Torr sherry har en fantastisk förmåga till smakliga giftermål med sillbordet såväl som det kallskurna. Ett bra alternativ är trotjänaren Tio Pepe (nr. 8225, 64 kr/375 ml). Givet att man njuter det koncentrerade vinet i mindre mängd än vanligt bordsvin måste Tio Pepe sägas vara prisvärt.

Rött vin

Vad gäller rödvin är en god idé att välja en stil som inte är allt för sträv.
Beaujolais är ett fruktigt alternativ som har uppfriskande verkan. Med sin kryddighet fungerar det riktigt fint till lutfisken. Brouilly Château de Pierreux 2016 (nr. 2293, 119 kr) är ett bra beaujolaisalternativ.
Vill man bara ha det röda vinet till det småvarma kan man ta ut svängarna och välja ett kraftfullare och strävare alternativ. Montessu 2016 (nr. 90219, 149 kr) är ett mörkt fruktigt och mycket kryddigt vin från Sardinien som är baserat på den i medelhavsområdet vanligt förekommande druvan Carignan. På egen hand kan vinet uppfattas lite väl strävt, men just denna egenskap ger en välbehövlig aptitretande effekt när man ska ge sig i kast med revbensspjäll, köttbullar och dopp i grytan.

Portvin

Portvinet är en sorgligt bortglömd dryck som fått stå tillbaka då många nu för tiden uppfattar sött vin som lite barnsligt.
Men vill man ha ett vin till julgodiset, eller till en kraftfull stilton, är det ett måste. Portvinet har fördelen att det kan ersätta godis om mättnaden blivit för stor. När man betänker att det tagit 22 år att producera vinet blir det uppenbart att portvinsproducenterna är de som inte kräver mest betalt för sitt hantverk. Pocas Colheita 1996 (nr. 8030, 180 kr / 375 ml).

Till Nyår

Champagne kan naturligtvis njutas redan under julen – men för många är det framför allt till nyårsfirandet.
Champagne är en exklusiv dryck och de allra enklaste versionerna ersätter man med fördel med annat mousserande vin som exempelvis Crémant de Bourgogne eller en italiensk TrentoDOC, som inte har samma prispåslag. En riktigt välgjord champagne som bjuder både smakintensitet och fräschör utan att för den sakens skull sätta sista spiken i kistan för den kanske redan ansträngda julekonomin är Launois Blanc de Blancs Cuvée Reservée (nr. 7450, 329 kr).

Carl Jan Granqvist är Seniorens dryckesexpert. Han är även professor emeritus på Restauranghögskolan i Grythyttan.

Carl Jan Granqvist
Publicerad 2018-12-17
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas