Julens fruktsallad med rostade nötter
Mat & Dryck
Foto: Tomas Yeh

Julens fruktsallad med rostade nötter

En lag med vanilj, kanel och Cointreau ger smak åt frukten. Garnera med rostade pekannötter och hasselnötter samt en kvist färsk mynta.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-12-17

6 portioner

2 mandariner
1 apelsin
2 blodapelsiner
1 äpple, gärna Ingrid Marie
1/4 ananas
1 dl granatäpplekärnor
1 färskt fikon
1 dl vindruvor
1/2 dl gula russin

Sockerlag
1 dl vatten
1 dl strösocker
en halv vaniljstång, halverad på längden
2 kanelstänger
2 stjärnanis
2 msk Cointreau eller rom

Till garnering
1 dl rostade hassel- och pekan-nötter
mynta

1. Dela vaniljstången på längden.
2. Koka upp vatten och socker med vanilj, kanel och stjärnanis i en kastrull.
3. Låt kryddorna dra i sockerlagen tills den svalnat.
4. Sila bort kryddorna och tillsätt Cointreau eller rom.
5. Skär bort skalet från citrusfrukterna. Skiva mandarinerna tunt och skär apelsinerna i bitar. Skär äpplet, ananas och fikon i tunna klyftor. Dela vindruvorna.
6. Lägg upp all frukt vackert på ett fat.
7. Slå på kryddlagen och låt fruktsalladen marinera i ett par timmar före servering.

Recept: Leif Mannerström
Foto: Tomas Yeh
Julens allra godaste / Norstedts

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-12-17
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.