Mat & Dryck

Kryddigt ostknäcke

Det godaste knäckebrödet bakar du själv. Med ost, färska örter och härliga brödkryddor i degen får du ett knäckebröd som är ljuvligt gott.

Publicerad 2009-12-06
recept, knäckebröd, ostknäcke
recept, knäckebröd, ostknäcke

Det här knäckebrödet blir alltid en uppskattad gåbort-present.

20 små kakor

2,5 dl mjölk

25 g jäst

40 g riven, stark ost

1 tsk brödkryddor (kummin, anis, fänkål)

1 krm salt

1/2 dl hackade färska örter, t ex dill och rosmarin

3 dl rågsikt

3,5 dl vetemjöl

flingsalt

 

Värm mjölken till 37°. Smula jästen i degbunken och rör med mjölken till jästen löst sig. Blanda ned ost, kryddor och örter.

Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i kyl i några timmar, gärna över natten.

Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och skär ut runda kakor med en rund form (pepparkaksform eller liknande) och strö lite flingsalt över. Förvärm bakplåtar och grädda bröden på de varma plåtarna i cirka 8-10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Låt svalna och torka på galler.

Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.