Laga billigt och hälsosamt
Hanna Olvenmarks tredje bok kokbok "Portionen under tian: Åta ute" kommer ut i år. Foto: Ulrika Pousette
Recept | Mat

Laga billigt och hälsosamt

Dietisten Hanna Olvenmark tröttnade på att hälsosam mat alltid beskrevs som dyr. Det går att äta nyttigt och billigt på samma gång genom att ta vara på det man har. Och på så sätt vara snäll både mot sig själv och vår planet.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-02-16

När Hanna Olvenmark var liten skilde sig hennes föräldrar. Hon bodde varannan vecka hos mamma, varannan hos pappa. Hos pappa var det vällagad mat från grunden och inköpslista när man handlade, hos mamma som var chef och jobbade mycket blev det mer
snabba lösningar med nyinhandlad mat varje dag och en hel del svinn. – Pappa hade stenkoll på vad han hade hemma och låg alltid steget före. Det fanns något slags lugn över maten där, säger Hanna.
Själv utbildade sig Hanna till dietist och har bland annat arbetat på sjukhus med mat. Men parallellt har hon alltid skapat egna recept och känt sig alltmer frustrerad när människor säger att de ”inte har råd att äta hälsosamt”. Hanna visste att det där inte stämde.
Hälsosam mat behöver inte vara att man köper en dyr sallad för över hundra kronor. – Det var därför jag startade min hemsida ”Portionen under tian”. För att visa att det går att äta gott och nyttigt med lite smart planering.

Jag har träffat många äldre, framförallt kvinnor, som äter väldigt lite.

Idag har hennes sida flera tusen besök – varje dag. Hanna lägger upp recept och inköpslistor för 300-kronorsveckor, för att hjälpa människor både att planera och äta nyttigt. Hon har myntat ett begrepp som blivit lite av hennes varumärke: ”stay cheap”(ungefär
”håll det billigt”). – Det betyder inte att man ska vara snål, men att man ska vara sparsam med både sina egna resurser och planetens resurser. Det är viktigt för oss alla. Dessutom blir det till en rolig utmaning att använda det man har hemma och inte göra snabba inköp i sista minuten. Man sparar en massa pengar på det. Framförallt tycker hon att det ska vara lustfyllt med mat. Och gott förstås!
Förutom att hon driver hemsidan och skriver kokböcker är Hanna ute och föreläser en hel del. Hon kommer då i kontakt med alla möjliga människor, både yngre och äldre.
– Jag har träffat många äldre, framförallt kvinnor, som äter väldigt lite. En del tycker att om de ätit ett mål mat på dagen kan de bara ta lite nyponsoppa och en macka på kvällen. Och visst, man kanske inte alltid behöver två stora mål mat varje dag, men det är ändå lättare att få i sig den energi man behöver med två mål mat.

Om man äter lite oftare, tar en smoothie till mellanmål till exempel, så kanske man orkar gå den där promenaden som gör att man sen får lite mer aptit till middagen.

Vid en föreläsning kom en man i 75-årsåldern fram till Hanna och sa att han sedan han varit och lyssnat på henne sist börjat laga mat tillsammans med en vän regelbundet. – Han sa att de hade det så roligt tillsammans. Det gjorde mig verkligen glad. Det ska vara roligt att laga mat och kan man göra det tillsammans med någon är det en bonus. Det kanske är lite svårt nu i corona-tider, men snart … Aptiten kan vara ett problem när man blir äldre. En del tycker aldrig att de känner sig riktigt hungriga och att det därför inte blir så roligt att äta.
– Men det hjälper inte aptiten att äta lite. Man får väcka den lite istället, säger Hanna. Om man äter lite oftare, tar en smoothie till mellanmål till exempel, så kanske man orkar gå den där promenaden som gör att man sen får lite mer aptit till middagen. Det gäller att få igång både aptiten och kroppen när det känns trögt.

HANNAS TIPS

  • Planera dina inköp.
  • Köp hem sådant du vet att du kommer att vilja laga mat på.
  • Allt kan ersättas med något annat, våga experimentera och lås dig inte vid det du brukar köpa.
  • Gå igenom skafferi, kyl och frys då och då så att du vet vad du har.

Dölj faktaruta

För den som vill prova nytt och gärna börja äta lite nyttigare ska man inte heller sätta ribban för högt, menar Hanna. Det är bättre att ta ett litet steg i taget och faktiskt klara av det, än att tänka att man ska lägga om hela sin kosthållning och lägga av efter några dagar.
Hannas recept är vegetariska. Hon älskar baljväxter och brukar kalla sig baljväxtambassadör. För att de är goda, nyttiga, billiga och går att koka och frysa in. En bra bas att ha hemma helt enkelt. – Man kan tänka att den här veckan ska jag i alla fall prova ett nytt recept.
Och så köper man hem det man behöver för att laga det. Så att det inte faller på det.

Här hittar du några av dietisten Hanna Olvenmarks goda och hälsosamma och billiga recept.

 

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-02-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas