Liius svartrotssallad
Mat & Dryck | Mat

Liius svartrotssallad

Tomater, mungbönor och svartrot smaksätts med en frisk gremolata och serveras med dillmajonnäs.

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-01-07

Svartrot används inte så ofta, men den är jättegod. Använd helst handskar när du skalar den, den ger svarta fläckar som maskrosor. Lägg direkt i vatten med lite pressad citron när du skalat den så att den inte mörknar. Räcker till 4 personer som förrätt eller 8–10 personer på en buffé.

200 g torkade mungbönor
1 kilo oskalad svartrot
vatten
salt
citron

Dillmajonnäs
1 dl kikärtsspad (från burk)
3 dl rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
salt och svartpeppar
1/2 dl hackad dill

Gremolata
zest av en halv citron
1/2 dl hackad persilja
1 klyfta riven vitlök
1 msk olivolja
salt

Servering
4–5 tomater, gärna i olika färger
salladsblad

1. Lägg mungbönorna i vatten över natten. Häll av och koka i nytt vatten ca 10 minuter till de är mjuka. (Om du inte blötlagt dem, öka koktiden till 15–20 minuter.)
2. Skala svartrötterna, skär i bitar och koka i saltat vatten med lite pressad citron i 8–12 minuter tills de är mjuka.
3. Blanda svartrötterna med dillmajonnäsen. Skär tomaterna i bitar och blanda med gremolatan.
4. Lägg upp svartrotssalladen, lite salladsblad och tomaterna. Strö över mungbönor.
5. Rör ihop dillmajonnäsen: Mixa kikärtsspadet och droppa i oljan lite i taget under fortsatt mixning. Smaksätt med balsamvinäger, salt och svartpeppar. Rör ner dillen.
6. Blanda ingredienserna till gremolatan.

Av Katarina Nordgren
Foto Tomas Södergren

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-01-07
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur magasinet Senioren nummer 3 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Senioren och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.