Mini-hasselback med blandrom
Mat & Dryck | Mat
Foto: Karolina Olson Haglund

Mini-hasselback med blandrom

Hasselbackspotatis. Gammal klassiker i ny tappning, här i miniformat med fiskrom, crème fraiche och rödlök.

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-01-03

Ett alternativ till rårakor och blinier. Små godbitar som är perfekta som drinktilltugg eller förrätt. Blandrom är den billigaste fiskrommen, ett gott alternativ till löjrom.

4 portioner
4–8 jämnstora delikatesspotatisar, med eller utan skal
3 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
1 rödlök, alt. 1 knippe gräslök
4 msk crème fraîche
1 burk blandrom (eller valfri rom)

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisarna i tunna skivor, men inte helt igenom. Ett tips är att lägga potatisarna i en träslev eller mellan två skärbräden så ligger de stadigt och du skär inte itu dem av misstag. Behåller du skalet på får de lite mer smak och blir frasiga på ytan.
2. Lägg potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält smör och ställ in dem mitt i ugnen, ca 15 minuter.
3. Ta ut dem och pensla en gång till med smör och strö över lite salt. Baka potatisarna i ytterligare ca 10 minuter tills de är mjuka och har fått fin färg.
4. Hacka rödlöken. Klicka på crème fraiche och rom på potatisarna innan servering och toppa med löken.

Recept och foto: Karolina Olson Haglund

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-01-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.