Sill- och färskostbakelse på kavringhjärta
Mat & Dryck
Foto: Karin Wimark

Sill- och färskostbakelse på kavringhjärta

Vi förvandlar de klassiska smakerna till en bakelse som får färg och textur av vackra betor.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-11-21

Sill med crème fraiche, lök och gott bröd är något de flesta vill ha till de svenska högtiderna men varför inte skoja till det lite med formen?

200 g färskost
2 st gelatinblad, blötlagda
1 msk citronsaft
1 msk dill, hackad
2 msk gräslök, hackad
2 betor, kokta
1 sillfilé, inlagd eller matjes
1/2 rödlök, skivad
2 skivor kavring eller annat mörkt bröd

1. Vispa färskosten fluffig.
2. Smält de blötlagda gelatinbladen med citronsaften i en kastrull på svag värme. Vänd ner gelatinblandningen, dill och hälften av gräslöken i färskoströran.
3. Smaka av med salt och peppar. Häll smeten i en lagom stor form (gärna rektangulär) och låt stelna i kylen i minst fyra timmar.
4. Stansa ut fina hjärtan av brödet med en pepparkaksform.
5. Dela färskostbiten med en varm kniv till två fina bitar och lägg ovanpå.
6. Strimla sillen och toppa bakelserna med den och löken. Avsluta med en fin dillvippa.

Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-11-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.