Mat & Dryck

Skaldjursfat med tillbehör

Räkor, havskräftor, kungskrabba och pilgrimsmusslor - eller dina egna skaldjursfavoriter, i en härlig blandning a la skaldjursplatå.

Publicerad 2008-10-05

2-6 portioner

Blandade skaldjur
Här har vi valt kokta räkor, havskräftor, ben av kungskrabba och lätthalstrad pilgrimsmussla.

Tillbehör
osötat bröd av god kvalitet
citronklyftor
saffransmajonnäs
örtsås
ev. grönsallad

Saffrans-majonnäs
1 ägg
1 tsk äppelcidervinäger (annan vinäger går också bra)
1 nypa salt
1/2 paket saffran
1 1/2 dl neutral matolja (inte oliv)

1. Vispa gulan med vinäger och saffran.
2. Tillsätt oljan lite i taget och rör eller vispa hela tiden, gärna med elvisp. Smaka av med lite salt.

Grön sås
1/2 dl hackad basilika
1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad slätbladig persilja
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 nypa salt

1. Mixa örterna med hälften av crème fraichen. Crème fraichen kan bli lite rinnig när den mixas så spar hälften och rör ned på slutet tillsammans med majonnäs och lite salt.
2. Låt gärna stå i minst 20 minuter så smakerna »gifter sig« med varandra.

 

Recept Malin Ottosson
Foto Björn Tesch

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.