Tarte au Citron – Citrontårta
Mat & Dryck | Baka
Foto: Ulrika Ekblom

Tarte au Citron – Citrontårta

En läcker, frisk citrontårta som kan serveras med en klick grädde

Publicerad 2008-08-04

cirka 8-10 bitar

Pajdeg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör

Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 2 citroner, gärna ekologiska
1 1/4 dl nypressad citronsaft (cirka 2-3 citroner)
(Eventuellt lite florsocker till pudring)

1. Blanda mjöl, socker och salt och tillsätt det kalla smöret i bitar. Nyp ihop med fingertopparna till en deg, eller kör snabbt ihop i matberedare.
2. Tryck ut degen jämnt i en avlång pajform med de ungefärliga måtten 34x11cm. Låt vila minst 30 min i kylen.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter eller tills degen börjar få lite färg.
Fyllning: Rör under tiden ihop ägg och socker till fyllningen. Vispa ner mjöl och vaniljsocker och därefter skal och saft av citronerna.
4. Häll den lösa smeten i pajskalet och grädda ytterligare cirka 12 minuter tills pajen har stannat, men fortfarande är lite kladdig. Låt svalna.
5. Förvara svalt fram till serveringen. Pudra eventuellt med lite florsocker.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.