Tomat- och getostgratinerade kikärtor och palsternackor
Mat & Dryck | Baljväxter

Tomat- och getostgratinerade kikärtor och palsternackor

En god och matig gratäng som serveras med buljongkokta linser.

Tidningen Senioren
Publicerad 2015-03-12

Palsternackorna förgräddas i ugnen med lite olja.

2 pers

2-3 dl kokta kikärtor (el 1 pkt)
4-5 st palstenackor
4-5 skivor getost (typ chèvre) om osten är liten 6-8 skivor
2 tomater
2 vårlökar
3 dl matlagningsgrädde
1 ägg
olivolja
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och dela palsternackorna på längden och lägg i ugnsform med lite olja. Förgrädda dem ca 10 min.
2. Skär tomaterna i tärningar. Skiva osten och hacka vårlöken.
3. Häll grädden i en skål, knäck i äggen. Salta, peppra och vispa ihop.
4. Ta ut palsternackorna ur ugnen och blanda ner kikärtorna, tomaterna och löken. Häll över grädd- och äggblandningen.
5. Placera osten jämnt över det hela och gratinera ca 20-30 min.
6. Servera med buljongkokta linser.

Recept: Anna Ranung
Foto: Per Ranung

Tidningen Senioren
Publicerad 2015-03-12
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur magasinet Senioren nummer 2 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Senioren och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.