Åtta engelska trädgårdar
Res | Reseguide.
Foto: Susanna Rosén

Åtta engelska trädgårdar

Reseguide. England är värt att besöka för alla vackra trädgårdars skull. Här tipsar vi om åtta öppna trädgårdar som alla är något utöver det vanliga. En av dem är The Beth Chatto Gardens.

Publicerad 2012-04-07

Beth Chatto (född 1923) är en välkänd författare, trädgårdsdesigner och hedersdoktor vid Essex universitet. Hennes trädgård ligger i East Anglia nordost om London. Den berömda grusträdgården började som ett experiment i början av 1990-talet. Platsen var torr och solstekt och användes till en början som bilparkering. Istället för att gräva ur och lägga på ny jord utnyttjade istället Beth Chatto de naturliga förutsättningarna och valde växter som skulle gilla det torra läget.

Välkrattade grusgångar omger de oregelbundna rabatterna. Blomfärgerna och de torktåliga växterna för tankarna till Medelhavets solsmekta färgtoner med blålila, silver och brons. Här växer marktäckande perenner som timjan och sedum, men också välkänt robusta växter som bergenia.

På våren blommar höga allium och andra vårlökar som reser sig ur blommande mattor av marktäckande perenner. Under sensommaren bildar jätteverbenan, med sina små lila blomflockar, och höga gräsplymer i blonda färger som ett skirt moln över planteringen. Det blir extra vackert när solen står lågt på himlen.När grusträdgården anlades visste inte Beth Chatto att resultatet skulle bli grundläggande för tänket kring ekologiska trädgårdar. Hennes storhet är att kunna skapa vackra planteringar på till synes hopplösa ställen. Det var Beth Chatto som började med naturlig trädgård innan begreppet ens var myntat.

Det finns mycket att lära av hennes trädgårdsfilosofi, att anpassa växtvalet efter naturtypen och klimatet. På många håll i världen är vatten en bristvara och vatten behövs till viktigare saker än att vattna blommor. Genom grusträdgården bevisar hon med råge att om man väljer lätt växt till rätt plats kan man skapa den mest makalösa planteringar också där vatten är en bristvara.

Den stora trädgården började anläggas i början av 1960 utanför familjens hem. Tidigare hade det varit en fruktodling. Delar av marken funkade inte för odling eftersom de var för torra eller alldeles för blöta. Det var just där hon anlade trädgården.

[slideshow exclude=”3,7,9″]

Många av de delar som finns i hennes trädgård brukar anses som problemställen. De är för blöta, för torra eller för skuggiga. Den inställningen ändrade hon på och många av dagens trädgårdsdesigners har inspirerats av hennes sätt att tänka.

Grusträdgården är bara en liten del av hela trädgården. Resten av trädgårdarna bildar som en stor landskapspark med enorma träd med en undervegetation av perenner och lägre träd och buskar. En stor damm omges av gigantiska gunnera, med blad stora som parasoll, och andra sumpväxter som trivs i blötan. Andra delar av trädgården är ett lundparti med vindlade stigar som leder genom växtligheten. Familjen har haft trädgården i mer än 50 år och med åren har många växter blivit imponerande stora.

1975 deltog Beth Chatto första gången på Chelsea Flower Show. Två år senare vinner hon den första av totalt tio guldmedaljer. Det som väckte uppmärksamhet var just hennes växtval. I stället för att visa upp de mest praktfulla hybrider hon kunde finna visade hon istället upp ganska simpla växter som många betraktade som mindre ädla och satt samman dem på ett raffinerat sätt som ingen gjort tidigare. Hon har genom åren fått många utmärkelser genom åren för sitt arbete inom trädgårdsdesign.
Beth Chatto är författare till flera trädgårdsböcker, bland annat The Dry Garden och The Damp Garden. År 2003 kom Min trädgårdslund ut på svenska som handlar om skuggälskande trädgårdsväxter.

 

Foto: Susanna Rosén

1. THE  BETH CHATTO GARDENS
Beth Chatto är en stor trädgårdspersonlighet och författare till flera välkända trädgårdsböcker som beskriver hur man anlägger med rätt växt på rätt plats. Det är hennes egen privata utanför bostaden som hålls öppen för allmänheten. Det finns ett Tea Room, med utsikt över den välkända grusträdgården och en plantskola.

Hitta hit: Elmstead Market, Colchester, Essex som är nordost om London. Man kan åka till Colchester med tåg, buss plus taxi eller bil. Trädgården ligger längs A133 öster om Colchester.
Öppet: Hela året, mån-lör 9-17, sön 10-17. Under vintermånaderna stänger de en timme tidigare.
Entré: £6.00 per person
www.bethchatto.co.uk

 

Foto: Susanna Rosén

2. ROYAL BOTANIC GARDENS, KEW
En botanisk trädgård på cirka 150 hektar med stora planteringar och enorma växthus för känsliga växter. Trädgården grundades 1759 och ligger på UNESCOS världsarvslista. Kew är så mycket mer än en vacker visningsträdgård, här bedrivs vetenskaplig forskning samtidigt som man ser till att bevara växter för framtiden. Här finns mer än 40 000 arter.

Hitta hit: I Richmond, i sydvästra London. Lätt att åka dit med tunnelbana (District Line) till Kew Gardens station, sedan 5 minuters promenad. Det går också tåg, buss och naturligtvis bil.
Öppet: Alla dagar utom jul, vår och sommar mån-fre 9.30-18.30, helger 9.30-19.30. Sensommar och höst 9.30-18.00. Vinter 9.30-16.15.
Entré: £13.90
www.kew.org

 

Foto: Susanna Rosén

3. GREAT DIXTER
Det här är trädgårdsskribentens och författaren Christopher Lloyds (1921-2006) berömda trädgård. Han bodde i det stora huset som man också kan gå in och titta i. Inte bara trädgården utan också hans hem med anor från 1400-talet lockarbesökare.   Det är en Arts and craftsträdgård som
består av olika rum med formklippta växter, blandade perennrabatter och ängar. Trädgårdsshop finns.

Hitta hit: Trädgården ligger i staden Northiam norr om Hastings i East Sussex, sydost om London, norr om Hastings. Med bil tar man av från A28. Man kan också ta tåg eller buss till Northiam och därifrån buss.
Öppet: 1 apr-28 okt 2012. Trädgården är öppen tis-sön kl 11-17. Huset tis-sön14-17.
Entré: £9.50 (trädgård+hus), £ 7.50 (endast trädgård). Gratis P.
www.greatdixter.co.uk

 

Foto: Susanna Rosén

4. RHS GARDEN WISLEY
Det här är det engelska trädgårdssällskapet RHS:s (Royal Horticultural Society) mest kända visningsträdgård med stora paradrabatter, trädgårdslundar och stenpartier i en vacker promenadpark. Det finns flera stora växthus för alpineroch exotiska skönheter, små idéträdgårdar och
försöksodlingar. Här finns också en stor shop för trädgårdsböcker. Bra plantshop!

Hitta hit:
Den ligger söder om London,
i Woking Surrey mellan Cobham och Ripley, inte långt från A3. Gratis parkering. Man kan också åka dit med buss eller tåg.
Öppet: Alla dagar utom juldagen. Mar-okt: mån-fre 10-18, lör-sön 9-18. Nov-feb: mån-fre 10-16.30, lör-sön 9-16.30.
Entré: £9.90. Visar man upp buss- eller tågbiljett £7.90.
www.rhs.org.uk/gardens/wisley

 

Foto: Susanna Rosén

5. SISSINGHURST
Sissinghurst hör till en av de mest kända Arts and craftinspirerade trädgårdarna i England. Den består av många muromgärdade rum med olika karaktär. Det är framför allt den vita trädgården som blivit stilbildande.   Trädgården designades under 1930-talet av Vita Sackville-West,  poet och författare, tillsammans med  författaren och diplomaten Harold Nicholson. Shop och restaurang finns.

Hitta hit: Sissinghurst Castle, Biddenden Road, nära Cranbrook i Kent, sydost om London. Bil, tåg eller buss. Med bil ta av från A262. Närmaste tågstation är Staplehurst.
Öppet: 17 mar-28 okt 2012. Fre-tis 10.30-17.30 (Stängt ons-tor)
Entré: £11.50 per person
www.nationaltrust.org.uk/main/w-vh/w-visits/w-findaplace/w-sissinghurst-castle.htm

 

Foto: Susanna Rosén

6. WYKEN HALL
/THE LEAPING HARE
En nutida cottageträdgård där allt är smakfullt designat och färgmatchat mot det varmt ockraröda huset.
Släkten Carlisle har ägt egendomen sedan 1920-talet. Trädgården är anlagd av Kenneth och Carla Carlisle med mycket formklipptaväxter tillsammans med mer yviga planteringar och köksväxter. Några av trädgårdsrummen är designade av landskapsarkitekten Arabella Lennox-Boyd. Bra restaurang och shop.

Hitta hit: Enklast med bil till Wyken Road, Stanton, Bury St Edmunds, Suffolk. Den ligger nära A143, NO Bury St Edmunds.
Öppet: 6 jan-23 dec, sön-fre 10-18, men stänger en timme tidigare jan-mar. Restaurang och shop är öppna alla dagar.
Entré: £4
www.wykenvineyards.co.uk

 

Foto: Susanna Rosén

7. BRESSINGHAM GARDENS
En enorm visningsträdgård skapad av den legendariska plantskolisten Alan Bloom och hans son Adrian Bloom. Den del som fadern anlade kallas The Dell Garden och består av stora öar fyllda med perenner. Sonens skapelse heter Foggy Bottomoch är en modernare trädgård.
Den består av enorma vindlande planteringar av mycket barrväxter i kombination med perenner och lövfällande träd och buskar. Restaurang och växtbutik.

Hitta hit: Bil eller tåg. Tåg går dagligen från stationen London Liverpool Street till Diss, och därifrån en femminuters taxiresa.
Öppet: Från slutet av mars till slutet av oktober. Öppet dagligen 10.30-17.
Entré: £10.00. Rabatt för 60-plussare.
www.bressinghamgardens.com

 

Foto: Susanna Rosén

8. HOUGHTON HALL
WALLED GARDEN
Den muromgärdade trädgården består av vacker trädgård med många rum fyllda med rosor, perenner och köksväxter. Själva mangårdsbyggnaden är från början av 1700-talet. Den byggdes som bostad till Storbritanniens första premiärminister Sir Robert Walpole.
Egendomen ägs idag av 7:e markisen av Cholmondeley. År 2007 valdes den till Årets trädgård av Historic House Association och Christie’s. I parken strövar vita dovhjortar. Shop och restaurang.

Hitta hit: Med bil. Trädgården ligger i East Anglia, i Norwich norr om London, öster om King’s Lynn, längs A148.
Öppet: Slutet av april till slutet av september. Ons, tor och sön 11.30-17.30
Entré: £8.80
www.houghtonhall.com

 

Text & Foto:  Susanna Rosén

 

TRÄDGÅRDSRESOR

Ett tips om man vill få ut mesta möjliga är att åka på skräddarsydda trädgårdsresor där allt ingår, bussresor, guide, hotell, mat och inträden till alla trädgårdar. Enkelt och bekymmersfritt. Dessutom träffar man trevliga människor som delar intresset för trädgård.

Bästa tiden att åka är någon gång från maj till augusti. Tidpunkten beror på vad man vill se, vårlökar, rosor eller perennplanteringar. Slutet av maj är en bra tid om man vill kombinera med Chelsea Flower Show.

I England har man i regel inget rabatterat pris som pensionär. Däremot kan man gå in gratis på flera ställen om man är medlem i RHS, Royal Horticultural Society. För mer detaljerad vägbeskrivning med karta, ifall men åker på egen hand,finns på de flesta hemsidor.

CHELSEA FLOWER SHOW
Pågår i år den 22-26 maj. Chelsea Flower Show blir snabbt slutsålt och det är inte heller möjligt att köpa biljetter i entrén. Biljetter släpps mer än ett halvår innan och kan köpas på nätet för 707 kr/dag. Som medlem i RHS kan manköpa biljetter via RHS hemsida. Ett tips är att åka med en arrangerad trädgårdsresa där det ingår ett besök på Chelsea Flower Show.

Det finns också andra trädgårdsmässor att besöka som Malvern Spring Flower Show i maj eller Hampton Court Flower Show i juli. Fast de har inte riktigt samma glamfaktor som den på Chelsea.

Dölj faktaruta
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas