När dina trädgårdsdrömmar
Foto Colourbox Autorisation OK.
Böcker | Hemma | Se & läs | BOKTIPS

När dina trädgårdsdrömmar

Innan vårbruket har kommit igång ordentligt finns tid att odla drömmarna om hur trädgården, täppan eller balkongen ska komma att prunka och grönska längre fram. Hämta inspiration i trädgårdsböckerna!

Publicerad 2012-04-12

Trender kan mätas i antalet utgivna fackböcker. Matböcker toppar, sen kommer trädgårdsböckerna och böcker om hälsa, homestyling, djur- och natur. Det är ingen tvekan om att intresset för att odla har ökat. Det ska vara närodlat, ekologiskt och miljövänligt. Vad kan då vara mer klimatsmart än den egna odlingen från frö till färdig planta? Här är ett axplock från vårens utgivning.

Ulla Hasselmarks Fröbok (Norstedts, ca 169 kr) är en pärla för den som vill lära sig mer om att samla frön och få dem att gro. I år kommer en ny utgåva av boken som gavs ut första gången år 2000. Men den slutar inte att utvecklas, på hennes blogg frobok.blogspot.com kommer hon att fortsätta att berätta om nyheter inom fröområdet. En riktig igångsättare!

Inspiration till den lilla täppan eller kolonilotten hittar du i Växtriket. Att skapa en trädgård av Lars Ring och Jan Rundgren, foto Roland Persson (Bonnier fakta, ca 199 kr). En underbart vacker bok som skildrar två herrars passion till en kolonilott. Här odlar de inte bara växter utan även sina själar. Lustfylld läsning!

Tips för den som inte har en stor trädgård: Gatsmart odling av Ulrika Flodin Furås (Natur & Kultur, ca 183 kr). Förutom att hon beskriver den framväxande gerillaodlingsrörelsen ger hon råd om vad som går att odla på den lilla soliga balkongen eller terrassen i norrläge. Det handlar om allt från bevattning och krukval till odlingstips för bortresta. Användbart!

Trött på att plantera ettåriga växter? Då ska du läsa Perenner för alla trädgårdar av Susanna Rosén (Semic ca 124 kr). Den perfekta uppslagsboken för den som drömmer om att äntligen få en trädgård som blommar år efter år. Det hänger inte bara på plantorna utan även på jorden och läget. Här får du råd om vad växterna kräver. Njut samtidigt av Susanna Roséns vackra bilder!

I trädgårdsmästarens spår av Elisabeth Svalin Gunnarsson (Natur & Kultur, ca 219 kr) tas gammal kunskap tillvara. Hon bygger sin bok kring sin farfar som bland annat var trädgårdsmästare på Jordberga slottsträdgård i början av förra seklet. Han i sin tur fick inspiration av den viktorianska trädgårdsrörelsen. Förutom mycket kulturodlingshistoria finns här många klimatsmarta tips för oss sentida odlare som att spara på vattnet, näringsberika jorden och att välja inhemska växter. Nytagna bilder varvas med gamla foton och teckningar. Stimulerande!

Varje människa är ett träd. Vilken sorts är du? Läs Cecilia Bengtssons Träden i din trädgård – den busiga poppeln och 101 andra träd (Natur & Kultur, ca 219 kr) och fundera! Med härlig energi berättar Cecilia Bengtsson om varje träds egenskaper och vilka sorter som passar bra i trädgården. Ibland finns också recept som till exempel hagtornsketchup! Vare sig du funderar på att plantera ett träd eller ej: läs och njut!

Ointresserad av odling men älskar blommor? Välj Dekorera vackert med kransar, buketter & dukningsdetaljer av Minna Mercke Schmidt (Bokförlaget Semic, ca 114 kr). Här finns inspiration till vad man kan göra av blommor och blader från tidig vår till jul. Missade du att göra ett ”fågelbo” till påsk så kan du göra en sommarkrans på syrén och omogna vinbär längre fram. Alla vackra arrangemang är gjorda och fotograferade av Minna Mercke Schmidt.

Gunilla Lindahl
Gunilla.lindahl@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas