Åk på utflykt med barnbarnen!
På väg att angöra Marstrand.
Reportage | Se & läs | Tema barnbarn

Åk på utflykt med barnbarnen!

Det är alltid kul att testa något nytt utflyktsmål tillsammans. Och varför inte något där vi lär oss något nytt? Här har vi samlat några förslag från Sommarsverige.

Anna Rask
Publicerad 2019-06-26

Öluffa i skärgården

Att Båtluffa från ö till ö med kollektivtrafikens färjor kan bli ett spännande äventyr. Du kan tälta, bo på vandrarhem eller ta in på hotell.
Stockholms skärgård: Waxholmsbolaget har båtluffarkarta du ber om när du köper kort eller biljett. I den finns förslag på resvägar och saker att göra längs med vägen. Området har delats in den i norra, mellersta och södra skärgården.
waxholmsbolaget.se
I S:t Annas skärgård kan man båtluffa bland öarna i Arkösunds, S:t Annas och Gryts vackra skärgårdar.  Man kan besöka öar som Aspöja, Lammskär, Ämtö och Harstena.
Båtarna utgår från Arkösund, Tyrislöt eller Fyrudden. Knutpunkt där man kan byta båtlinje är ön Harstena.
www.skargardslinjen.com
Västkusten: Bohuslän har en av världens vackraste arkipelager med mysiga hamnar och fiskelägen att upptäcka. Åk på en dagstur, stanna en eller flera nätter på ett ställe – välj själv.

Åka på räls

I Sverige finns närmare 100-talet anläggningar som har med järnväg att göra: järnvägsmuseer, tågstationer, dressinuthyrning och smalspåriga järnvägar.
Åk ångtåg genom välkända Brösarps backar förbi havsutsikten utanför Vitaby på Österlen. Eller varför inte hyra dressin och ta sig fram på gamla Haparandabanan eller åka minitåget Liabanan utanför Ramsele? I Ljungby finns Minivärlden full med miniatyrvärldar och utställningar och naturligtvis modelljärnvägar. Listan är mycket lång.
Katalogen Tågsommar 2019 är fullspäckad med information om rälsaktiviteter i hela landet.
Beställ på www.tbshopen.se eller ladda ner en pdf på www.teknikarv.se/ts

 

Två av Lennakattens ångtåg, med BLJ 4 Långshyttan respektive BLJ 5 Thor, möttes i Marielund sommaren 2018. Foto: Mimmi Mickelsen.

Heldagar med lek och utmaningar

I Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby får besökarna träffa Astrids sagofigurer på riktigt. Plötsligt deltar besökarna i pjäsen på scenen, eller träffar på Pippi nere på gatan. Och leka – det finns platser i parken som är gjorda just för lek, som Bullerbyn, Mattisskogen och lekladan i Katthult. www.astridlindgrensvarld.se
Bodaborg är ett äventyrshus med närmare 100 utmaningar sammansatta i banor om olika utmaningar (rum), antalet beror på vilken anläggning man väljer. I lag om 3 till 5 kämpar ni tillsammans från utmaning till utmaning tills ni når målet.
Dessutom finns det alltid något klurigt problem som ska lösas. Här krävs lag-anda, tankeverksamhet och samarbete. Bodaborg finns för närvarande på sju platser: Karlskrona, Östersund, Oxelösund, Sävsjö, Torpshammar, Skellefteå och Karlskoga
www.bodaborg.se

 

Pippi Långstrump, poliserna Kling och Klang . Foto: Astrid Lindgrens värld.

Klappa djur

4H-gårdarna har ett samhällsuppdrag, nämligen att sprida kunskap om hur vi räddar utrotningshotade svenska lantrasdjur. Gårdarna med alla djuren finns i hela landet, besöket är gratis. www.4h.se

Foto: Colourbox.

Sommarteater

Far&flyg med Alfons Åberg spelas på Öland, Gotland, i Stockholm och Göteborg av Comedy Art Theatre i sommar.
Se www.sommarteater.nu/historisk-barnteater/ för datum och plats.

Sommarteatern i Ystad sätter upp De Tre Musketörerna. Det är en familjemusikal som vill utforska tankar om kön, förväntningar och vikten av att följa sina drömmar. Allt invävt i ett nät av intriger och spänning. Spelplats Åbergs trädgård i Öja. www.sommarteaternystad.com

Pettson & Findus kommer till Gunneboskogen strax utanför Mölndal igen. Tillsammans bjuder de till en föreställning för hela familjen. Efteråt kan ni hälsa på alla på Pettsons gård. www.teaterhuset.nu

Gör saker på museum

Tekniska museer är ofta ett Mecka för nyfikna barn. Bredden på aktiviteterna och miljöerna verkar inte ha några gränser. Här kan man labba med fysik, åka rutschbana, göra tv-program eller upptäcka regnskogens djur. Några exempel:
Tekniska museet i Stockholm. Play Beyond Play är museets nya dataspelssatsning med spelstationer och spelmiljöer på 1 000 kvadratmeter.
www.tekniskamuseet.se
Universeum i Göteborg. I år öppnas museets tredje dinosaurieutställning, större och mer verklighetstrogen än någonsin. I programmet hittar man dinosauriesafari och Dinomysteriet – en spännande laboration i kemilabbet.
www.universeum.se
Vattenhallen Science center, Lund. Testa den digitala klätterväggen, gör spännande experiment eller besök andra världar i Planetariet.
www.vattenhallen.lth.se
Utomhus: Tom Tits Experiment är ett vetenskapsmuseum i Södertälje. I sommar lanseras ett nytt experiment: cykla på en lina över en damm i parken.
www.tomtit.se

Teknikens och Sjöfartens hus i Malmö är stängt för ombyggnad, öppnar igen i september 2019.

I Sverige finns närmare 1450 arbetslivsmuseum. Här finns mycket att uppleva både för vuxna och barn. I katalogen Museiguide har man samlat närmare 500 av museerna. Du kan även ladda ner appen Museiguide. Då kan du lätt leta upp ett museum i din närhet och vad som står på programmet.
www.arbetetsmuseum.se

Samanställning: Anna Rask

Anna Rask
Publicerad 2019-06-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas