Bana väg för det nordiska!
Mads Mikkelsen i filmen Jakten. Foto Per Arnesen
Film | Se & läs | FILM

Bana väg för det nordiska!

Nordisk film har haft svårt att ta sig utanför sina hemländer trots alla vällovliga försök att sprida den över granngränserna.

Publicerad 2014-03-13

Medan vi glatt tar emot allt som är amerikanskt eller för den delen engelskspråkigt och trots att vi så gott som helt förstår varandra finns ett långvarigt motstånd mot att titta på nordisk film.
En institution som försökt ändra på detta är Nordiska rådet. Sedan 2005 delar Nordiska rådet även ut ett filmpris vid sidan av priser för musik, litteratur och miljöarbete. 2013 gick priset till Thomas Vinterbergs Jakten om en förskolelärare spelad av Mads Mikkelsen som falskeligen anklagas för att vara pedofil. Jakten är en mycket värdig pristagare, en dansk film som för en gångs skull även sågs av en stor publik i Sverige. Vi svenskar har länge varit svala inför nordisk film, norrmännen är absolut bäst – de ser det mesta på svenska på bio och tv – och danskarna är sämst.

Nu tycks vi äntligen skönja en ljusning i det nordiska mörkret. Och det ska vi tacka svensk, norsk och dansk tv för. Skavlan må gå på tomgång ibland men nog har han fört samman svenska och norska politiker och kändisar på ett banbrytande sätt sedan starten 2009. Ibland har det till och med smugit sig in en dansk och en finländare i programmet. Och vi har alla blivit lite kunnigare och klokare.

Tv-serien Bron har blivit en formidabel succé inte bara i Sverige och Danmark utan även internationellt. Poliserna Saga Norén och Martin Rohde, spelade av Sofia Helin och Kim Bodnia har fört samman svenska och danska skådespelare på ett naturligt och väldigt inspirerande vis – vem tänker längre på att replikerna textas då och då? I den fjärde säsongen har man lovat att även introducera en norsk polismedarbetare.

Under förra året kunde man även följa två norska tv-serier i svensk tv på bästa sändningstid: Förföraren, byggd på Jan Kjærstads romaner om Jonas Wergeland och Hjem, om livet i byn Vestfossen.

Dags alltså för Nordiska rådet att införa ytterligare ett pris – ett tv-pris. Det tror jag även skulle göra galan som sänds i SVT betydligt mer publik.

Filmkritiker Jeanette Gentele

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas