Böcker | Se & läs | Ingalill Mosander

Boktips – Kärlek, spänning och cykeltjuvar

Är det tomt i läshögen? Här kommer påfyllning i form av fem vitt skilda tips av Ingalill Mosander.

Ingalill Mosander
Publicerad 2020-08-03

REPORTAGE:

Cykeltjuven

av Peter Kadhammar
Natur & Kultur

För att vara missbrukare på dekis lyckas Micke förbluffande väl i sitt värv som cykeltjuv. När han åker fast har han tjänat fyra miljoner på verksamheten. Micke är först ut i denna lysande reportagebok på temat cyklar. Idrottslegender som bröderna Fåglum, miljardären Salvatore Grimaldi, politiker, garderobiärer – alla berättar de vad cyklandet betytt för dem. Oemotståndlig läsning, även för gångtrafikanter och bilister.

SPÄNNING

Ödesmark

av Stina Jackson,
Bonnier

Hennes debutroman Silvervägen fick nästan alla pris en deckare kan få. Att den inte var ett tillfälligt lyckokast visar hon i sin nya bok, som är om möjligt ännu bättre.
Vi förflyttas åter till glesbygden i Norrland. I en liten by i närheten av Arvidsjaur bor Liv, tonårssonen Simon och hennes tyrann till far. Kring dem utspelas ett drama som obönhörligt tvingar läsaren vidare. Socialrealism på hög nivå.

BIOGRAFI:

Hon kallades Daisy

av Prinsessan Christina Fru Magnusson
Bonnier Fakta

En passionerad kärlekshistoria som resulterade i fem barn och slutade i tragedi när den unga kvinnan dör i blodförgiftning, 38 år gammal och gravid med sitt sjätte barn.
Det handlar om Gustaf VI Adolf och hans första hustru Kronprinsessan Margareta. Tillsammans med Carl Otto Werkelid har prinsessan Christina skrivit en fascinerande, vacker bok om sin okända farmor, rikt illustrerad med privata bilder.

ESSÄER:

Skulle vi alla kunna samsas?

av Merete Mazzarella
Schildts & Söderström

Livsklokt och välformulerat, en bok som efterlyser en öppen och fördomsfri dialog i dagens komplicerade samhälle. Hur ska vi kunna leva tillsammans när allt fler människor verkar gräva ner sig i sina skyttegravar bakom datorskärmarna? Merete Mazzarella tar upp en rad aktuella frågor som polariseringen, integriteten och nationalismen och vrider och vänder på dem så att man får nya tänkvärda insikter och kunskaper.

BARN:

Saltkråkan Far ända in i baljan

av Astrid Lindgren & Maria Nilsson Thore
Rabén & Sjögren

Minns ni Tjorven, Stina och farbror Melker från den klassiska tv-serien? Nu kan nya barnkullar få följa deras äventyr på skärgårdsön Saltkråkan i bokform.
Redan i första meningen trillar Tjorven i sjön från ångbåtsbryggan. Hon trodde hon kunde simma fem simtag men det var fel. Fast Båtsman, världens finaste hund, räddar henne.
Maria Nilsson Thores teckningar kompletterar Astrid Lindgrens sagovärld perfekt.

BONUSTIPS: Ingalills sommarbok!

Olive, igen

av Elizabeth Strout
Forum

Jag älskade Strouts Pulitzerprisbelönade roman Olive Kitteridge. Därför känns det som en gåva att åter få möta denna oförglömliga kvinna, lika brutalt ärlig mot sig själv som mot sina medmänniskor. Olive börjar bli gammal och
möter åldrandet och ensamheten med såväl ilska som klarsyn. Kroppen lyder inte. Många vänner har dött. Och relationen till barn och barnbarn är så skör, så skör. Även om Elizabeth Strouts penna är rakknivsvass genomsyras texten av värme och medmänsklighet.

 

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2020-08-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas