Se & läs

Deckare i udda former

En deckare är en deckare är en deckare. Eller? Självklart inte. Här är några deckare i inte fullt så klassisk form.

Publicerad 2011-03-16Skurken i Muminhuset

Tove Jansson och Per Olov Jansson
Schildts förlag, ca 24 euro (i Sverige i nov 2011 ca 210 kr)

Lilla My blir privatspanare när något mörkt, stinkande smyger sig in i det annars gemytliga Muminhuset. Vilka hemligheter döljer sig bland skrymslen och homsor? Tillsammans med sin livskamrat Tuulikki Pietiiä (och några fler) byggde Tove Jansson upp ett Muminhus i sitt hem/ateljé i Helsingfors. Efterlängtat nytryck av härlig fotobok efter drygt 30 år.

Debut i död
Antologi med debutanter
Bokförlaget Axplock, ca 150 kronor

Det här är en guldklimp för novellälskande deckarnördar! Bokförlaget Axplocks deckarnovelltävling har resulterat i en antologi med 24 noveller av 21 deckardebutanter. Kvaliteten är något blandad, men här finns många godbitar och de flesta har en fantastisk knorr på slutet – ett signum på en bra novell.

Döda poeter skriver inte kriminalromaner
Björn Larsson
Norstedts, ca 174 kronor

Har poeten Jan Y tagit livet av sig när han insett vad han varit på väg att göra – att sälja sin poetsjäl till marknadskrafterna för att skriva en bästsäljande roman om ekonomisk brottslighet? Eller är det mord? Men poeter mördas ju inte. Kommissarie Barck, själv med diktarambitioner, kallas in för att lösa det ovanliga fallet. Detta är något så annorlunda som en modern pusseldeckare med en bok i en av huvudrollerna.
Det är en betraktelse över bokbranschen i allmänhet och kriminalromangenren i synnerhet, med glimten i ögat. Det är mycket spännande, tänkvärt och emellanåt härligt irriterande.

Böljelek – Kyrkoherde Simon Eldfeldts första fall
Johanna Limme & Martin Palmqvist
Kabusa böcker, ca 200 kronor

Det är år 1897 i hamnstaden Karlshamn i Blekinge. Ett dött spädbarn hittas på en bakgård med siffran 13 tecknat på huvudet. Den sympatiske yrkoherde Simon Eldfeldt dras in i fallet för att hjälpa polisen att lösa gåtan innan kung Oscar II besöker staden. Samtidigt anas en komplott av större mått mot kungen – från Norge.
Författarna är gymnasielärare från Ystad och de har gjort ett gediget researcharbete. Miljöer och karaktärer stiger trovärdigt fram ur de historiska skuggorna. Trivsam läsning i ett rofyllt tempo med tid för själavårdande samtal.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas