Maj Doris Rimpi ”En enastående kvinna”
Maj Doris Rimpi Foto: SVT
Film | Se & läs | Dokumentär

Maj Doris Rimpi ”En enastående kvinna”

Maj Doris Rimpi, 74, är skådespelare, konstnär och renägare norr om polcirkeln. Dokumentären om henne finns på SVT play.  

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-03-29

Maj Doris Rimpi spelade senast i den uppmärksammade filmen Sameblod.

– Tack vare unga samiska artister och musiker, film och teater så börjar de samiska frågorna bli mer accepterade i samhället, säger hon.

Hon var själv med och startade den första fria teatergruppen i Sápmi, Samiska teatern, och har fått pris för sin slöjd. Hennes konst handlar om fördelningen av makt i samhället, orättvisor och ojämlikhet. På senare tid har konstnärslivet ersattsa av renarna och gården, men hon spelade nyligen rollen som Elle Marja i Sameblod. I samband med det var det en producent som tipsade dokuemntärfilmarna Jon Blåhed och Jimmy Sundin om henne.

Vardagsskildring från Norrbotten

– Han sa ”någon måste göra en film om Maj Doris, hon är fantastisk” så vi åkte upp till Porjus och tog in på ett vandrarhem i sex månader för att lära känna henne och följa hennes vardag. Det fanns dagar då vi skottade snö i åtta timmar och bara filmade två minuter. Filmen är ett porträtt av en enastående kvinna men också en vardagsskildring från Norrbotten, något vi sällan ser på film, säger regissören Jon Blåhed.

Dokumentären Maj Doris har tidigare visats på bland annat Göteborg Film Festival och CPH:DOX och ska visas vid ytterligare filmfestivaler i USA och Kanada. Men på påskafton 31 mars visas den alltså i SVT 1 18.15. Därefter kan du se den i SVT Play.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-03-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas