Ensam i Berlin, Hans Fallada
Se & läs | Böcker

Ensam i Berlin, Hans Fallada

Enda sättet för att bevara sin mänskliga värdighet i en värld i upplösning var att göra motstånd. Hans Falladas Ensam i Berlin är baserad på verkliga händelser och släpptes på nytt 2013.

Publicerad 2013-10-04

Elise och Otto Hampels ende son stupade 1940 under Tysklands invasion av Frankrike. Det blev starten för deras motstånd: under två år skrev de antinazistisk propaganda på små brevkort som de placerade ut på olika platser i Berlin. De avslöjades, häktades, torterades och avrättades 1943.
När Hans Fallada, med rättegångsprotokollen från detta fall som underlag, skriver sin stora episka berättelse heter arbetarparet Otto och Anna Quangel. Vi får följa deras förtvivlan över sonens död till en långsamt vaknande insikt om att motstånd är det enda sättet att bevara sin mänskliga värdighet i en värld i upplösning. Det de gör är dödligt farligt, när det kollektiva medlöperiet är vardag och vem som helst kan vara en angivare.
Boken utkom första gången 1947.Detta är en nyöversättning med modernt språklig bearbetning, med ett informativt förord och vetenskapligt präglad efterskrift. Dessutom är tidigare censurerade delar åter inlagda.

Hans Fallada
Lind&co, 2013

Text Anna Rask

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas