Gerds getingmidjekjolar
Se & läs
Gerd Åhs minns sina klänningar

Gerds getingmidjekjolar

Gerd Åhs, till höger på fotot, minns sina klänningar med smal midja och vid underkjol.

Publicerad 2011-07-09

Jag läste artikeln Minns du din klänning i Veteranen nr 4 som handlar om hur modet såg ut under 1900-talet. Man blir lite nostalgisk när man bläddrar i albumen från den tiden. Där ser man hur modet växlat och vi förändrats med tidens gång.
Två tidstypiska bilder fann jag i mitt album.

Den ena föreställer mig och min syster kring år 1955. Jag har svart topp med urringning och svart brett resårskärp som var väldigt modernt under femtiotalet. Till detta hade jag en helt rundskuren kjol i flera färger och ett par vinröda mockapumps.
Det speciella med kläderna var att kjolen kunde man lägga ut på golvet som en solfjäder och då var den helt rund, s k rundskuren. Min systers kjol var också mycket vid men rynkad på ett ordinärt sätt.
Vi var så fina. Observera våra smala midjor!

Det andra fotot (överst) föreställer mig, min bror och svägerska och våra barn på midsommarafton 1960.
Jag har turkosfärgad klänning med mycket vidd och stor krage, brett skärp. Jag hade en underkjol som var gjord av något hårt plastmaterial. Man kunde ställa ifrån sig den på golvet och den stod kvar på detta sätt. Det fanns också modeller som stärktes för att få kjolen så vid som möjligt.
Jag hade en frisyr som kallades pudelklippning. Tror till och med att jag har ett par små vantar på mig. Observera även här min smala midja efter två barnafödslar. Min svägerska var gravid och hade en Bardotrutig dress i rosa/vitt. Mycket fräscht.

Visst kan man sakna vissa detaljer som jag fortfarande tycker är snyggt. Men det skulle nog se en aning malplacerat ut om man som 73-åring klämde in sig i en klänning med vid kjol, resårskärp osv. Bäst att klä sig på det som passar en själv och åldern utan att vara tantig. Jag tycker modet är ganska fritt numera vilket är skönt.

Text: Gerd Åhs, Norrköping

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas