Han har skapat en filmskatt
Se & läs | Kultur
Anders Hanser. Foto Ulrika Palmcrantz.

Han har skapat en filmskatt

De flesta känner till honom som ABBA-fotografen. Under 25 år var han deras officiella fotograf. Men Anders Hanser har också gjort en lång radda filmer om olika platser och kulturpersonligheter.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-03-17

På ABBA-museet i Stockholm finns 150 bilder av hans bilder. Han var nära stjärngruppen under deras storhetstid och blev som en i gänget. I och med det kunde han ta ögonblicksbilder som ingen annan kunde.

Lite av en folkbildare

Men han har också en dold skatt i sina gömmor, Anders. Under alla år har han vid sidan av fotouppdragen gjort filmer om kända kulturpersonligheter och olika platser runt om i världen.
– Jag är ju lärare i botten, så jag har väl blivit lite av en folkbildare, säger han ödmjukt när han ska lista upp alla filmer han gjort. Dessutom gillar jag att berätta.

Hängt från helikoptrar

Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Larsson, Jenny Lind, Hugo Alfvén – det är bara ett litet axplock av alla han porträtterat. Dessutom har han hängt från helikoptrar och klättrat upp på bergstoppar lite här och var på jorden, allt för den bästa bilden.

Från Smygehug till Kebnekaise

Med blågula ögon hette en film om Sverige som Anders gjorde 2004. Hans egen ”underbara resa från Smygehuk till Kebnekaise”, med musik av Benny Andersson och med Max von Sydow som berättarröst.
– Den filmen visades på Dalhalla på en filmduk som var lika stor som hela scenen, berättar Anders.

Ordnade filmvisningar

Det var den som blev lite av ett genombrott för Anders. En av hans vänner är pensionär och frågade om inte Anders kunde visa film för hans SPF-förening. Det kunde han, för under många år hade Anders till och med en egen biograf.
– Jag hade använt den lokalen som showroom för olika företag jag gjorde filmer åt. Men nu blev det istället pensionärs- och konstföreningar som fick komma dit och se film.

Egentligen hade jag tänkt flytta tillbaka till Orsa när jag gick i pension.

Över 50 000 besökare

Antalet visningar blev fler och fler och var snart uppe i ett par hundra per år. Under tio år besöktes den lilla biografen med 40 sittplatser av över 50 000 besökare.
– Egentligen hade jag tänkt flytta tillbaka till Orsa när jag gick i pension, jag har en gård där. Men det har inte gått…

Ny film på gång

Vill man som förening komma och se något ur Anders Hansers filmskatt är det bara att höra av sig till honom. Snart släpper han sitt senaste alster Jorden runt på 100 minuter från klipprummet.
Filmer kan även visas runt om i landet, därhelst det finns en biograf att hyra in sig på. Nu för tiden ordnar Anders även många sådana filmvisningar och ibland åker han själv dit och presenterar filmen. I den mån han hinner, annars rycker hans son Calle in som filmvärd.

Vill din förening se någon av Anders Hansers filmer?

Gå in på www.hanser.se och se vilka filmer/program som finns. Hör av er till info@hanser.se för bokning, antingen i Stockholm eller på er egen ort.

Dölj faktaruta

Dalarnas stora kulturpris

För fem år sedan drabbades Anders av en stroke. Det blev en riktig tankeställare. Han insåg att han berättat så många andras berättelser, men aldrig sin egen. I samma veva fick han Dalarnas stora kulturpris. Prispengarna från det fick gå till två kollegor som Anders gav i uppdrag att göra filmen om hans liv. Hanser han ser – 60 år genom Anders Hansers kameraöga heter den. Och det är en hel del som passerat framför det kameraögat…

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-03-17
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas