I vargavinterns land, Cecilia Ekbäck
Se & läs

I vargavinterns land, Cecilia Ekbäck

En historisk thriller som har sitt centrum i lappmarkerna. Debutanten Cecilia Ekbäck kan sin dramaturgi; berättelsen flyter lätt och karaktärerna träder tydligt fram som hela personligheter.

Publicerad 2012-06-08

En man hittas död uppe på berget Svartåsen, i det lappländska inlandet i nådens år 1717. Traktens nybyggare hävdar att mannen utsatts för en vargattack, men Maija, nyinflyttad från Österbotten med sin familj, ser snabbt att såren gjorts av människohand. När hon, nykomlingen, börjar höra sig för om traktens historia stöter hon på stort motstånd från både nybyggare och andra krafter. Krafter hon själv är förtrogen med – och andra i hennes närhet.
Centrum för denna historiska thriller är lappmarkerna, men har även förgreningar till storstaden vid kusten och ända ner till huvudstaden och kung Karl XIIs hov.
Detta är Cecilia Ekbäcks debut. Hon har sina rötter i Hudiksvall, men har tillbringat större delen av sitt vuxna liv utomlands. Det är imponerande att så inkännande och levande kunna beskriva ett landskap, dess historia och karaktärer på distans. Och hon kan sin dramaturgi; berättelsen flyter lätt och karaktärerna träder tydligt fram som hela personligheter.  När vintern kommer är det väldigt, väldigt kallt, det är väldigt mycket snö – och ingen mat…

Wahlström & Widstrand, 2015

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.