Se & läs

Inbunden inspiration

Publicerad 2008-10-20

Skogens mat – En resa i litteraturens landskap
av Gert Klötzke och Karsten Thurfjell.
Albert Bonniers förlag, ca 209 kr.

Inspiration för köket och själen hittar du i den här vackra boken som bjuder på något av det bästa som Sverige kan fresta med. Gert Klötzkes recept på svamp, vilt, bär och fisk varierar i svårighetsgrad, och i flera av recepten lagas de klassiska råvarorna till med modern inspiration.
Det här är inte nödvändigtvis en bok bara för den som tycker om att stå i köket. Recepten varvas med vackra  naturbilder från skog och mark. Dessutom bjuds läsaren på litterära godbitar i form av utdrag från böcker av folkkära namn som Torgny Lindgren, Fritjof Nilsson Piraten, Vilhelm Moberg och Kerstin Ekman.
Och efter att ha läst om viltpölsa, tjuvfiske och lingonplockning är det bara att dra på stövlarna och gå ut i hösten.

I döden dina män
av Niklas Ekdal.
Forum förlag, ca 169 kr.

Niklas Ekdal, tidigare politisk redaktör på DN, har debuterat som romanförfattare med deckaren I döden dina män. Boken kan närmast beskrivas som en svensk ”Da Vinci-koden”, komplett med dolda budskap i tavlor, hemliga sällskap och konspirationsteorier.
Drygt tjugo sidor in i boken har redan fyra mord på betydelsefulla personer inträffat. Och den adliga polisen Johanna Tott går emot sina kollegor, sitt eget förnuft och lagen i jakten på mördaren.
Ekdal briljerar med sina faktakunskaper, men borde ha ägnat mer tid åt att fördjupa persongalleriet för att göra historien riktigt medryckande.
Liksom Dan Browns bästsäljare inspirerar Niklas Ekdals roman till egna besök på de platser där berättelsen utspelar sig. I det här fallet blir man som läsare väldigt nyfiken på såväl Riddarholmskyrkan i Stockholm som på Gripsholms slott och Nationalmuseum.

Extremt högt och otroligt nära
av Jonathan Safran Foer.
Månpocket, ca 37 kr.

Det ryms mycket värme, humor och kärlek i denna i grunden sorgliga berättelse om nioårige Oscar, som förlorat sin far i attacken mot World Trade Center.
Oscars farmor är hans enda vän. Men inte ens för henne kan han berätta sin hemlighet: Oscar var hemma och hörde sin pappa tala in sina sista ord på telefonsvararen, men lyfte inte på luren för att svara.
Farmodern bär i sin tur på egna sorger och hemligheter, minnen från bombningarna av Dresden, en försvunnen make och ett liv som hon aldrig levt fullt ut.
Till skillnad från sin farmor, vars liv aldrig återhämtar sig, så kämpar dock den märklige, härlige Oscar, med sina nojor, sin fantastiska logik och hejdlösa fantasi, för att komma vidare i livet.
En riktigt bra berättelse att värma sig med en ruggig dag.

Text: Frida Johansson

Priserna är hämtade från nätförsäljning.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas