Se & läs

Boktips: Innehåll som berör

Publicerad 2010-04-12

Merete Mazzarella
Resa med rabatt – Om konsten att vara pensionär
Forum, ca 172 kr

Titeln är lockande – hur göra det bästa möjliga av sitt liv som pensionär? Nypensionerade professorn Merete Mazzarella bjuder på en bildningsresa i litteraturens äldrevärld. Man får möta tänkare från Sokrates, Cicero och framåt genom seklen som skrivit om åldrandets konst. Förr var förnöjsamhet det som gällde, nu är det en modern livsstil och det »framgångsrika åldrandet«.
Mazzarellas egna reflektioner gör mig ibland dyster till mods. Inte vill hon bli kallad pensionär, ännu mindre senior eller – för den delen – gå med i en pensionärsorganisation.
De enda råd hon får inför sin förestående pensionering är: 1. Gör en lista över vad du vill göra, och gör sedan det. 2. Gör något roligt varje dag. 3. Motionera. Ganska så kloka tips, tycker vi som har vår pensioneringsvändpunkt kvar!


Jill Tingsten Klackenberg

I skuggan av Tingsten – En släktberättelse
Natur & Kultur, ca 165 kr

Att se sin store kände morfar på tv, i tidningar och andra publika sammanhang och ändå inte veta vem han är. Barnbarnet Jill Tingsten Klackenberg har skrivit en bok för att försöka förstå sin släkting, publicisten Herbert Tingsten. Det är berättelsen om en dotter – författarinnans mamma – som lämnas för sig själv när pappa Herbert gifter sig med en ny kvinna.
Dottern gör allt för att bli sedd av sin store far. Som vuxen lever hon ett slitigt liv med flera män, och ett accelererande alkoholmissbruk. Det är stark och smärtsam läsning, och en fråga som dröjer sig kvar. Hur kan en förälder – i vilken tidsålder det än handlar om – bete sig så?

Lars Gustafsson
Fru Sorgedahls vackra vita armar
Atlantis, ca 72 kr

Författaren Lars Gustafsson drömmer sig tillbaka till sin ungdoms stad Västerås någon gång på 50-talet. I centrum finns den vackra rödhåriga fru Sorgedahl, gift med en ingenjör och själv ingenjör. »Våra mammor kunde virka. Fru Sorgedahl kunde konstruera en kraftverksgenerator.«
Historien vindlar sig fram, man får möta pastor Dufvenberg, Gjutarns dotter Ingela, den elaka lektorn Slipsten och många andra, men det är kärlekshistorien med fru Sorgedahl som allt mynnar ut i, som
ett slags crescendo. Enligt kritikerna Lars Gustafssons bästa bok, nu även som pocket.

Tipsare: Ingrid Lindgren
Ingrid är chefredaktör och all-ätare.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas