Se & läs

Lustiga skyltar

Publicerad 2010-12-23
alt
Svante Löfroth från Härnösand berättar: ”Min hustru och jag åkte på en bussresa  till Italien. Vid ett stopp vid en rastplats, utanför Verona, fanns dt ungefär femtio parkeringsplatser för personbilar. Samtidigt fanns det fem extra stora parkeringsrutor, tre var för rörelsehindrade, två för kvinnor!”

alt
I Österrike finns något för SJ att ta efter, ”Spara nerverna, res med järnväg”.
Fungerar förmodligen inte vintertid i Sverige, skriver Sven-Olof Fallholm i Storvreta som skickat in bilden..

alt
Tomten håller tydligen till på Åland under sommaren.
Inskickad av Sven-Olof Fallholm.

alt
Vid en järnvägsövergång i Holland, fritt översatt (utan att kunna holländska):
”Varning! Om det röda ljuset lyser, kommer det nog ett tåg”. Skriver Sven-Olof Fallholm i Storvreta

alt
Bengt Ahrle skickar oss en skylt, som han tror nog inte är så vanlig. Den finns vid infarten till ett företag i Hasslerör, som ligger strax norr om Mariestad.

alt
alt
Här ett bidrag från Bengt Olsson, Björneborg. Han skriver: ”Hittade denna skojiga skylt i ett sommarstugeområde i Mellanfjädern på Hälsingekusten. Ingen vägskylt vilket kanske
avses, men rätt läcker! Framsida resp baksida.”

alt
Göte Johansson, SPF Lilla Paris, är en vittberest person. Han bidrar med ett antal skyltar från världens alla hörn. Här ovan: Förbudsskylt från ett gammalt fort i Komárno i Slovakien. Fler finns här under.

alt
 Skylt som pekar mot dam- och herrtoalett i Polen. Foto Göte Johansson.
 

alt

alt

I Kina finns traditionella toaletter som man hukar över. Det finns västerländska toastolar där många turister vistas. Foto Göte Johansson.

alt
Varning för känguru tycks inte hjälpa mycket, många påkörda kängurur ligger utefter Australiens vägar. Foto Göte Johansson.
 

alt

alt

alt alt
Gunnar Larsson i Varberg har arbetat i Saudi vid några tillfällen. Han tycker att det är ett jättebra land att vara och arbeta i och där finns trevliga människor. Men en del annorlunda skyltar finns det allt.

alt
  Allan Ekström, Lidingö, har hittat denna pärla. Han kommenterar: ”Begåvad skylt – inom den offentliga sektorn är intet omöjligt!”
 

Den här bilden fotograferade Lars  Wahlström från Sollentuna i en förstad till Havanna på Cuba. Han funderar: ” Den kan troligtvis innebära att man inte får spela trumpet.  Men Fiedel och hans pojkar menar nog snarare förbud mot att tuta i bilhornen på de gamla amerikanska bilarna som åker runt i staden.”
 
 

alt

alt
”Jag heter Christina Utterström och är med i SPF Grindslanten i Sollentuna. 2008 var jag i Spanien och såg där denna skylt som bildlikt talar om för hundar att dom inte ska bajsa här. Tur det för jag tror inte att hundarna i Spanien kan läsa heller.” Nää, förmodligen inte ens i Spanien.

alt
Orvar Norrby i Nyköping har också funderat på de spanska hundarnas vanor. Han bidrar med en skylt som står framför en gräsmatta vid torget i la Massana i Andorra: ”Jag tycker att skylten är söt och tydlig. Hundar får inte skita på gräsmattan, jag undrar om dom får göra det på den stenlagda torgytan.”

alt
Lars Göran ÅSbring, SPF-föreningen Vikingarna, Upplands Bro tycker denna skylt är rätt lustig. Han skriver: ”Jag undrar litet över Livgardets och Länstyrelsens ansvarsområde. Skylten fanns ett stycke väster om Västra Ryds kyrka, norr om Kungsängen.”
 

alt
alt

alt

alt

Siw och Björn Hemmingson har också uppmärksammat de gamla veteranerna på flera platser på sina resor runt i Skottland. Att man enligt lag ska plocka upp efter sin hund lärde de sig på en vacker utsiktsplats utanför S:t Andrews. Vid Urquhart castle nära Inverness varnas för att ramla, även om muren inte är särskilt hög. Den hemska skylten med ett anfallande rovdjur finns i Kolmårdens tigeranläggning hemma i Sverige.

alt
Anders Fredholm har hittat denna skylt i den lilla byn Å på södra Lofoten. OBS! Ingen snö!

alt
Varningsskylten för äldre finns i hela världen. Den här fotade Göran Karlsson, Göteborg, vid ett besök i den lilla staden Kerikeri i Bay of Islands-området på Nya Zeelands nordö…

alt

 

… och den här finns på Iniö, en ö i Åbolandets skärgård i Finland. Inskickad av Torsten Cairenius, Olofström.

 

alt
Se här, en riktig godbit för oss knasiga skylt-diggare. Eller som bidragslämnare Calle Svensson, Helsingborg, uttrycker saken: ”Som framgår av bilden förstår du att jag inte riktigt vet var jag är.”

alt

Ejvor Cederling, Växjö, bidrar med en kul skylt från Åland, som dock fåglarna inte haft vett att respektera. Huka månne pippifåglarna!

alt
Varning för olika djur verkar vanligt. Här varnas för två sorter på en gång. Effektivt! Anita Markström, Örebro, hittade den på Gotland i somras.

alt
Elis Pettersson, Målilla har hittat ytterligare en djurart att varna för. Han skriver: ”En kul och annorlunda varningsskylt finns i Hultsfreds kommun. Det är väldigt gott om råttor i år, och varningen kan vara på sin plats, då många upplever råttor som något mycket obehagligt.”

alt
Göran Gärberg, Uddevalla, skriver om sitt bidrag: ”För att komma in på muséer i Florens kan denna omfångsrika skylt dyka upp. Man får vara glad om man får behålla kläderna på!”

alt

alt

alt

Fler äldrevarningar: Högst upp: Aged-skylten står utanför ett ålderdomshem i Melbourne i Australien. Inskickat av Per-Arne Weckfors. Under till vänster: Håkan Andersson, Höör, hittade denna vid en vingård i Piemonte i Italien. Till höger: Marianne och Göran Möller skriver: ”Denna skylt med förtydlligande text fotograferade vår dotter i England.”

alt

Solveig Ameck-j:son, Stockholm, stötte på denna påminnelse innan hon lämnade bilen i Trondheim.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas