Med barnet i centrum
Se & läs
Lila hibiskus bland boktipsen.

Med barnet i centrum

Barnen står i centrum när Veteranens chefredaktör Ylva Bergman väljer böcker.

Publicerad 2011-07-21

alt

Lila hibiskus
Chimamanda Ngozi Adichie
Bonnier Pocket 2011, ca 40 kr

Debutromanen av den hyllade författaren som också skrivit En halv gul sol. I centrum står fadern, maktmänniska, intellektuell fritänkare – och en tyrann på hemplan. Med katolicismen som slagträ får han dotter, son och hustru att krympa. Religiösa stridigheter i landet leder till att barnen flyttar till en faster i norr där de för första gången upplever ett varmt hem. Bokens berättare, den lydiga dottern, håller hårt i sitt radband och med ett fantastiskt språk beskriver hon tiden innan regnet faller.

alt

Med livet framför sig
Michel Ajar
Norstedts 2010, pocket ca 40 kr

Den franska diplomaten Romain Gary skrev boken under pseudonym. Nu äntligen i pocket. En modern klassiker med säreget språk som belönades med franska Goncourtpriset. Pojken Momo växer upp sex trappor i Belleville, hos den pensionerade prostituerade madame Rosa. Vi följer honom och alla gatans barn, boxare och excentriska grannar som befolkar Paris gator, och som klarar sig bäst de kan. Det handlar om döden, klasskillnader, vänskap och om Momos reflektioner över livets betingelse och vad som är viktigt i livet. Lyckliga ni som inte läst den ännu!

alt

Iris Karlssons värsta sommar
Elin Lindell
Alfabeta 2011, ca 140 kr

En härlig bok att skratta åt och diskutera, kanske med ett barnbarn, en mysig sommardag. För 6-9 åringar. Den förut så beskedliga mormodern skaffar MC och tar med sig barnbarnet på en hisnande resa genom Sverige. Hon bryter alla tabun om hur en äldre kvinna bör bete sig, struntar i nyttigheterna, tar vad hon vill ha och blir indraget i bankrån som är på väg att sluta riktigt illa …

alt

Bläckhjärta
Cornelia Funke
Opal 2007, ca 150 kr, pocket ca 90 kr

Gillar någon du känner Harry Potter? Då gillar de nog den här spännande äventyrsboken. Meggie, en bokslukande 12-åring har en pappa som är bokbindare och en försvunnen mamma. Plötsligt dyker en gestalt ur böckernas värld upp som rövar bort pappan för att öka sin makt. Pappan måste läsa högt ur en bok som då blir verklighet, och Meggie gör allt för att rädda sin pappa ur böckerna och Capricorns våld.  9-14 år. Finns även som film.

Ylva Bergman
ylva.bergman@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas