Se & läs

Mord med sjöutsikt, Aron Olnafors

Bonnevier & Olofsson, 2009, ca 170 kr

Publicerad 2008-02-22

Se här en riktig pärla! En pusseldeckare av den gamla, hederliga skolan i härlig Bo Baldersson-stil och med en mycket stor glimt i ögat.
Som sig bör inleds boken med karta och lista över karaktärerna. Den som kommer igenom historien – inga som helst problem – belönas med ett antal smaskiga recept. Fint inbunden med inlagt sidenband som bokmärke.

Detta är tredje boken om den pensionerade bankdirektören Erik Gyllenberg och hans vän den färgstarke företagsledaren Severin C. Brattenskiöld, som utreder mord på eget bevåg i sin stad Aroshamn med omnejd (Västerås är förebild).
Denna gång är det en tvålfager mäklare som mördas framför ögonen på en grupp torpspekulanter, däribland Brattenskiöld&Gyllenberg. Polisen är fullt upptagen med att arrangera en internationell poliskonferens som ska avhållas samma helg som Aroshamn drabbas av den årliga Power Meet, när staden invaderas av blankpolerade vrålåk från det stora landet i väst. Så den udda duon kan tämligen ostört ägna sig åt sin privatspaning.

Samtidigt råkar Gyllenberg i trubbel. Under en modevisning, där Gyllenberg är modell, inleder den kvinnliga konferenciern en inte helt oskyldig flirt. Hans hushållerska Frida blir putt och avreser abrupt till sin syster i Tranås. Gyllenberg blir tvungen att själv sköta sitt hem och laga sin mat. För att inte tala om att gå till mataffären och handla maten! Var är den? Och hur tillagar man prinskorv?
Egentligen inget våld att tala om (förutom mordet), men desto mer dråpliga upplevelser, underfundigt satiriska beskrivningar av politiker och olika yrkesgrupper (inte bara mäklare). Enligt en lokal recensent får vi också ”den mindre smickrande förklaringen” till varför förre landshövdingen Mats Svegfors skrev sin bok om västmanländska maträtter.

 

Anna Rask

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas