Se & läs

När förnuftet sover, Inger Alfvén

Albert Bonniers förlag, 2009, ca 175 kr

Publicerad 2008-02-22

När förnuftet sover är Inger Alfvéns 20:e roman och nu skriver hon om människor som är i hennes egen ålder, omkring 70. Det strävsamma paret Fabian och Ingeborg har varit gifta länge. Han har varit framgångsrik författare men har börjat få svårt att skriva. Hon har varit stjärnadvokat men efter pensionen tappar hon sin identitet. Så länge båda var på topp levde de sina liv sida vid sida – eller kanske rättare – på varsitt håll.
Värre blir det när Ingeborg råkar ut för en fallolycka och skadar sig svårt. Under konvalescensen får hon hjälp av den unga flyktingkvinnan Soraya. Fabian känner sig åsidosatt och flyr till Kanarieöarna för att skriva klart sin roman.
Ingeborg fäster sig vid flickan och önskar att Fabian försvinner hemifrån för gott. Han å sin sida längtar hem till Ingeborg men när han väl är tillbaka är det Soraya han åtrår.
I bakgrunden skymtar dottern Kristina som Ingeborg födde för Fabians skull. De första åren tas hon om hand av Ingeborgs mamma som var okänd för Fabian de första åren i deras äktenskap. Ingeborg skämdes över sina föräldrar – modern var sömmerska och fadern försupen. En riktigt obehaglig läsning om människor som utnyttjar andra människor.

 

Gunilla Lindahl

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas