Nationalmuseums samlingar på turné
Se & läs | Kultur
Solsken av Fanny Brate. (Bilden något beskuren.)

Nationalmuseums samlingar på turné

När Nationalmuseum i Stockholm har stängt för renovering får andra museer ute i landet tillgång till samlingarna, som även finns som virtuell utställning på nätet..

Publicerad 2013-06-06

Nationalmuseet i Stockholm håller stängt medan den 150 år gamla byggnaden genomgår en renovering. Först 2017 öppnar museet portarna till de ordinarie utställningslokalerna igen.

Det betyder dock inte att du går miste om alla verk. I huvudstaden öppnas en tillfällig lokal på Konstakademien på Fredsgatan 12. Den första utställningen Carl Larsson – vänner och ovänner öppnar 13 juni.

En del av Nationalmuseums samlingar ger sig ut på turné. Länsmuseet i Jämtland, Jamtli i Östersund, visar ”De fyra årstiderna” där verk av flera nordiska konstnärer finns med – Prins Eugen, Fanny Brate, Helmer Osslund, Nils Kreuger, Hanna Pauli och många fler. Det är verk präglade av det nordiska ljuset och som skildrar den kalla vintern, den utdragna våren och de ljusa sommarkvällarna.
Utställningen på Jamtli pågår till den 10 november.

Kalmar Slott kan du i sommar se utställningen Slow Art, med föremål i silver, textil, glas och keramik som alla utförts med långsamma och ofta omständliga metoder, långt från opersonlig masstillverkning.
Utställningen som sjunger långsamhetens lov och värderar kvalitet istället för kvantitet visas till och med 25 augusti 2013.

Till hösten flyttar Slow Art till Falkenbergs museum, där den visas mellan 7 september och 30 november.

Konst i cyberrymden

Ska du varken till Stockholm, Jämtland, Kalmar eller Falkenberg kan du ändå besöka Nationalmuseum – i Cyberrymden. Hela museet är nämligen fotograferat och upplagt i Google Street View, vilket gör att du kan promenera runt i lokalerna virtuellt från din dator. Några verk är maskerade av upphovsrättsliga skäl, men de flesta kan beskådas.

Här kan du göra ett virtuellt besök på Nationalmuseum:

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas