Ny karriär som rolig
Se & läs | Ny karriär
Äntligen igång! Ett par hundra shower har Birgita hunnit med hittills. Och hon som skulle gå i pension... Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Ny karriär som rolig

Birgita Klepke närmade sig pensionsåldern och skulle bara gå en kurs i stå upp-komedi för att hon var nyfiken. Och plötsligt tog livet en ny riktning.

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-09-26

För ett drygt år sedan fyllde Birgita 65 och hade börjat tänka att nu fick det väl snart vara färdigjobbat.
– Men så gick jag en kurs i stå upp-komedi, mest av nyfikenhet. Den var i Skåne och jag kände ingen där. Alla var yngre och jag hade ingen att hänga med. Men ändå, det var som att något bara klickade till i mig under den kursen! Allt kändes så rätt helt plötsligt.
Det blev en fortsättningskurs och en workshop i Stockholm också. I den ingick att man fick uppträda på puben Big Ben.
– Plötsligt blev det på riktigt. Ingen tänkte längre på vem som var 30 och vem som var 65, alla var bara uppfyllda av att få gå upp på scen. Jag blev helt golvad av den bekräftelsen jag fick där och hur det kändes efteråt, säger Birgita.
Det var inte så att hon gått och väntat på det här hela livet. Att stå på scen och vara rolig låg långt bort när hon var ung och ganska blyg. Prata inför människor, hålla föredrag inför klassen, det var inget hon gillade.
Men det där ser man inte mycket spår av nu.
– Dels har jag blivit äldre, mycket av den där rädslan har ju klingat av. Och det är faktiskt flera vänner som sagt att de egentligen bara väntat på det här. De tycker att jag alltid varit slängd i käften. Men jag kan inte vara rolig på kommando. Det måste vara rätt tillfälle.

I sina föreställningar använder hon sig av sig själv, sina egna tillkortakommanden och lite absurda saker som händer i vardagen.
– Som häromsistens när jag var och skulle lämna blod. Egentligen får jag nog inte lämna blod längre, jag är överårig, men jag gjorde det i alla fall. Och när jag ligger där med nålen i armen kommer det in en kille i mc-kläder och börjar kränga av sig jackan för att ge blod. Sen svimmade han bara av! Och där låg jag, överårig, med kanylen i armen och erbjöd att de kunde ta dubbelt från mig istället.
Som kvinna 60+ tycker Birgita att hon har ett guldläge i ståupp-branschen. Det kryllar inte av jämnåriga kvinnor om man säger så.
– Man är ofta ensam i sitt slag. Och skulle Babben eller Ann Westin vara där kan jag ju bara backa.

Vill du också lära dig stå upp-komik?

Gör som Birgita Klepke, gå en kurs och prova på.

Norra Brunn, Stockholm: Anrikt ställe som också anordnar kurser. Du skriver egna skämt, framför dem för dina kurskamrater, får feedback och skriver igen. Till slut sitter det! Cirka 2 400-3 200 kr. Se datum på www.norrabrunncomedy.se

Improvisationsstudion, Stockholm: Kurser både på plats och online. I lokalerna på Skånegatan startar kurser den 9 sep och 7 okt, 5 tillfällen vardera plus ett uppspel. En onlinekurs startar den 4 oktober, också med 5 tillfällen och avslutande uppspel. 2 950 respektive 2 200 kr. www.improvisationsteater.se

Fridhems folkhögskola, Svalöv: Veckolång kurs på sommaren, kost och logi på skolan. Detta är den kurs Birgita Klepke gick. Även Nils Poppe gick här. Kurs, kost och logi kostar cirka 5 000 kr.
www.fridhemsfolkhogskola.se

Skurups folkhögskola: Även här ges sommarkurser på en vecka, där man bor och äter på skolan. Inga förkunskaper krävs. Ca 5 000 kr.
www.skurupsfolkhogskola.se

Dölj faktaruta
Birgita utanför Norra Brunn i Stockholm. Nu ska hon snart upp på scen …Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Babben är faktiskt den som fick Birgita att våga satsa efter att hon gått kurserna.
– Hon var och lyssnade på uppspelet vid fortsättningskursen och kom fram efteråt och undrade om det där verkligen var mitt första framträdande? Hon sa att jag hade något på gång och att jag kunde höra av mig om jag behövde lite pepp.
Det har Birgita gjort vid flera tillfällen, Babben har blivit lite av hennes coach.
– Vi hörs ibland och det händer att jag skickar en inspelning till henne. Då kommer hon alltid med bra och praktiska råd, som ”titta inte bakåt när du är på scen, betona det där ordet istället, hitta en synonym där”, och så vidare.

Man blir mer vaken och alert på allt som händer.

Tillsammans med Malin Appeltofft, en annan komiker, har Birgita startat klubben Stand up i Hägersten. Hon föreläser också en hel del, bland annat under rubriken Att förändra livet efter 60.
– Det blev ju så för mig. Jag skulle bara gå en kurs för att jag tyckte att det verkade roligt och så ledde det till att min inriktning förändrades helt. Lite tror jag det har att göra med att jag kände att jag inte behövde vara så strategisk längre. Jag var journalist och tänkte att nu behöver jag inte gå en kurs i kreativt skrivande bara för att jag jobbar som skribent. Jag ska gå något jag tycker är kul och som jag är nyfiken på och då blev det stå upp-komik.
Under pandemin har det varit stiltje. Birgita har fått en del erbjudanden om att vara med på digitala event men tackat nej till det.
– Nej, att sitta och skämta rakt in i en dator funkar inte för mig. Jag behöver det där mötet med publiken.
Hon längtar verkligen tillbaka till scenen och att få ha föreställningar igen. Inte minst för att det hjälper henne att hålla stinget upp i vardagen. Allt, precis allt kan bli stoff att använda i föreställningarna.
– Det gör att det blir en intensitet i livet. Man blir mer vaken och alert på allt som händer, lägger saker på minnet och observerar allt. Det gör livet väldigt spännande.

Ett stående tema när hon uppträder är ålder. Till exempel brukar hon skoja om alla ”du kan om du vill”-böcker och förklara att hennes mål är att bli gravid. Hennes tuffa attityd gör ibland publiken lite osäker på om hon skojar eller inte.
– Jag trodde först inte att jag höll på så mycket med det här med ålder, men det gjorde jag tydligen för det var en kille som sa åt mig att ”nu får du sluta tjata om din ålder”. Jag brukar alltid ha ett öppningsskämt om ålder eftersom jag vet att de ändå sitter där och tänker på min ålder. Då det är lika bra att avdramatisera det på en gång.
Innan pandemin bröt ut hade Birgita hunnit avverka en 200 shower. Ibland ensam, ibland med någon annan. Hon och Sofia Nordin hade en föreställning ihop som hette Från klamydia till inkontinens.
– Vi kompletterar varandra perfekt. Sofia är drygt 30, snygg, ettrig och lite argsint. Vi är två kvinnor som lever här och nu och det gör vi humor av.
Hon har också en ensamshow som heter Hur svårt kan det vara? som är en humorföreställning och inspirerande föreläsning i ett. Titeln är för den delen hennes eget mantra, hennes sätt att utmana sig själv. Hur svårt kan det vara?

Egentligen ganska svårt, även om det verkar så lätt i efterhand. Om sanningen ska fram tog det henne faktiskt några år att våga anmäla sig till den där kursen i stå upp-komik, på Fridhems folkhögskola i Svalöv. Och när hon blev antagen tackade hon först nej. Först tredje gången hon blev antagen vågade hon sig dit. Men det har hon aldrig ångrat.

Text Ulrika Palmcrantz och Marika Sivertsson
Foto Margareta Bloom Sandebäck

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-09-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas