Se & läs

Om kvinnors liv och dikt

Publicerad 2009-01-19Löwensköldska ringen

av Selma Lagerlöf,
Albert Bonniers, pocket 39 kr.

General Löwensköld har fått en ring av Karl XII och bär den med sig i graven. Ett bondpar stjäl ringen efter att graven öppnats för att bereda plats åt en liten flicka. Där börjar den osannolika historien om generalen som går igen ända tills han får ringen åter genom en jungfrus rådiga ingripande. Så hon kunde berätta, Selma! En riktig rysare värd att söka efter på antikvariat och bibliotek!

Kvinnornas Sverige – en underbar resa,
red Agneta Sandelin och Inger Ärlemalm.
Warne förlag, 214 kr.

För hundra år sedan lät Selma Lagerlöf Nils Holgersson göra sin underbara resa genom Sverige. Det inspirerade de sjutton kvinnor som medverkar i antologin med berättelser om sammanlagt åttahundrafyrtio kvinnor som levt och verkat i vårt land. Från enskilda kvinnoöden som Stor Märit Jonsdotter i Lillhärdal, Härjedalen, som anklagades som häxa och brändes på bål 1672, endast 23 år gammal. Till kvinnokollektiv som Föreningen för kvinnoskrattets bevarande som varje år sedan 1988 samlas på Åsa folkhögskola i Sörmland för skrivarkurser och utdelandet av stipendiet ”Skrattrynkan”. För det kapitlet står Britt Söderholm, ordförande i SPF Näckrosen, Katrineholm, tillika lärare för skrivarkurserna.
Res i fantasin eller i verkligheten med boken som underhållande sällskap!

Kulla-Gulla stretar vidare. Lägesrapport vid 60+
av Cecilia Hagen,
Albert Bonniers förlag, 159 kr.

Fyrtiotalistkvinnornas uttolkare nummer 1 måste vara Cecilia Hagen. Det var femton år sedan hon skrev om Kulla-Gulla i övergångsåldern och nu har hon nått pensionsåldern. Men inte riktigt. Kulla-Gulla, nej Cecilia Hagen, blir nog aldrig pensionär. Något hon delar med de flesta av sina generationskamrater. Både vi som är yngre – och äldre – hoppas på en fortsättning när Kulla-Gulla kommer till servicehuset. Vilket liv det ska bli då!

Hon älskade
av Helena Henschen,
Brombergs, 159 kr.

Författtaren gjorde succé med sin första roman I skuggan av ett brott där hon avslöjade mörka släkthemligheter. Nu har hon forskat i sin farmor Signes liv och berättar om hennes levnadsöde. Signes far var den kände bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel. Under ungdomsåren gör hon uppror mot honom och sin uppväxtmiljö. Gifter sig tidigt och skiljer sig snart. Träffar en ny man och gifter om sig. Får sex barn och skiljer sig igen när hon möter sin stora kärlek – en hjärnforskare i Berlin. Under andra världskriget hjälper hon judiska flyktingar och deltar i den svenska motståndsrörelsen. Det ska dröja sex år innan hon återser sin älskade som då fortfarande är gift. Kärlek, politik och dramatik så det förslår …

Det är din själ jag kysser. Berättelsen om Evert Taubes älskade Siv
av Birger Sjöberg,
Norstedts, 169 kr.

Så här beskriver författaren huvudpersonen Siv, född 1926: ”Ett rikemansbarn som i omvärldens ögon förvandlade hela sitt liv till en enda lång brakfest, med betoning på ”brak”. Som förslösade sitt fadersarv på vin, män och sång.” Den beskrivningen säger allt om berättelsen om Siv. Om det inte hade varit för den korta romansen med Evert Taube mellan 1953 och 1957 skulle boken säkert inte ha getts ut. Men nog var hon en tusan till kvinna som fick trubaduren att dedicera henne visan ”Solig morgon”!

Priserna är hämtade från www.adlibris.com

Text: Gunilla Lindahl

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas