Se & läs

”Alla borde leka mer”

Publicerad 2011-03-28

Carolina Frände har regisserat barnteaterföreställningen Liten igen, på Stadsteatern i Skärholmen. Hon har också varit med och lekt.

Hur kom ni på att ni skulle be pensionärer komma och leka?

– Vår föreställning handlar om en farbror som återupptäcker leken på äldre dar. Då kändes det helt naturligt att ta in äldre personer. Jag är ju inte 75, så jag vet inte hur det känns att leka som äldre.

Vad har ni lekt?

– Vi har lekt fria lekar, flödeslekar kan man väl kalla det. Som ”åka till månen” eller ”äventyr i djungeln”. Sedan ville de återuppleva sådant de lekt som barn. Till exempel hade vi Kurt som absolut ville spela kula, så då gjorde vi det.

Vilka lekar var bäst?
– Det roligaste var när vi lekte fritt. Vi bestämde en miljö, eller en resa. Om vi skulle åka till månen, så behövde vi kanske bygga en rymdraket, och så vidare. Vi kunde leka bort en hel timme, utan att det var planerat. Och vi använde diskborstar och annat i leken. Men inga egentliga leksaker.

– Leken blev ett väldigt bra sätt att lära känna varandra. Vi hade aldrig träffats, sen sågs vi bara i ett rum och började leka.

Lekte deltagarna även annars?
– Ja, det gjorde de! De trodde att ganska många vuxna egentligen lekte, beroende på hur man definierar lek. Men många vågor nog inte erkänna att de leker.
Man kanske kör rally med kundvagnen när man är och handlar. Och någon brukade diskutera saker med sin gamla nalle, det är ju också en slags lek.

Och vad kom ni fram till? Är det nyttigt att leka?
– Det är kanske svårt för mig att säga vad gruppen kom fram till om att leka på äldre dar. Men deltagarna i lekgruppen tycker att de hade så roligt! De har inte skrattat så mycket på väldigt länge, säger de.
– De upplever också att de blir rörligare i kroppen när de leker. Det är intressant.

Så fler vuxna borde leka?
– Det tycker jag. Och det finns ju också en del forskning kring äldre och lek. Man har förskt integrera lek på äldreboenden till exempel. Och det finns numera lekplatser för äldre. Men de kallas inte för lekplatser, aktivitetsparker heter de.

Den som vill testa en lekpark för äldre kan göra det på SPF:s kongress i Ronneby. Där ska nämligen en sådan sättas upp utanför kongressanläggningen.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Sex stycken pensionärer mellan 65 och 92 år träffades under sex onsdagseftermiddagar och lekte. Tanken var att utforska lekandet och framför allt äldres lek inför föreställningen Liten igen, som sätts upp på Stadsteatern i Skärholmen.

Har du mycket lek och fantasi i ditt liv?
Svara på Veckans fråga till höger.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas