Se & läs

Platsen för brottet

Publicerad 2008-04-28

Skumtimmen
av Johan Theorin,
Wahlström och Widstrand, ca 100 kr, även pocket.

Skumtimmen är tiden mellan dag och kväll, innan lamporna tänds – ”de otäcka historiernas tid.” Något av detta har spillt över på denna debutroman från 2007 med Öland som bas. Det säregna alvaret ruvar på mörka händelser från tiden före och under andra världskriget. Händelserna vävs samman med nutiden genom en liten pojkes försvinnande i början av 1970-talet. Pojkens morfar och mor agerar detektiver med befriande få poliser inblandade.
Det öländska alvaret är nära, dimman nästan klibbar vid boksidorna. Minst sagt oväntade händelser leder berättelsen, – ”skrönan”? – framåt men trovärdigheten vinner hela tiden.
Detta är den första delen av en tänkt trilogi (Hurra!) och det finns redan planer på film eller tv-serie.

Den hand som skälver
av Kjell Eriksson,
Ordfront, ca 160 kr, även pocket.

Upplands landskapsdjur havsörnen leder kriminalkommissarie Ann Lindell på spåren till ett mord i ett litet avsomnat samhälle i den uppländska skärgården. Här bor förvånansvärt många ungkarlar, som alla äger en motorsåg. Parallellt med denna historia träffar vi ett kommunalråd i Uppsala som sedan drygt tio år sadlat om till en annan karriär, i Bangalore i Indien. Den historiens trådar binds ihop med ett gammalt olöst fall hemma i Uppsala.
Allt starkare lysande karaktärer befolkar en stad och ett påtagligt närvarande landskap där flykten undan sanningen till slut tar ut sin rätt.
Läs gärna de sju tidigare böckerna om Ann Lindell.

Svart stig
av Åsa Larsson,
Albert Bonniers förlag, ca 100 kr, även pocket.

2003 kom Åsa Larssons debutroman, Solstorm, som redan har blivit film. Svart stig är hennes tredje bok som även den utspelar sig i Kiruna med omnejd. Och eftersom naturen även här har en berättande funktion är det ofta mycket kallt och mycket ödsligt. Som läsare fryser man emellanåt ända in i märgen.
Åklagare Rebecka Martinsson dras än en gång in i ett fall tillsammans med poliserna Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke, denna gång med globalisering och kapitalism som tema.
Åsa Larssons språk ger berättelserna karaktär. Det är väl nedkokt, det som inte sägs blir viktigt och små detaljer kan lyftas fram och får lysa.

Östermalmsmorden, Södermalmsmorden, Kungsholmsmorden
av Lars Bill Lundholm,
Pocketförlaget, ca 40 kr.

Bonusläsning för stockholmsälskare:
Lars Bill Lundholm känner sitt Stockholm, man kan läsa böckerna med kartboken uppslagen utan att bli besviken. Alla gator och platser är på rätt ställe och en del stockholmiana slinker också med. Inte utan orsak dras tankarna till Stieg Trenter. Väl utmejslade intriger och inkännande karaktärsbeskrivningar gör läsningen angenäm.

Anna Rask
anna.rask@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas