Radion – vår pålitlige vän
Blåhake. Foto: Thomas Öberg
Se & läs | Kultur

Radion – vår pålitlige vän

Mycket har fått hålla stängt under pandemin, men radion är i alla fall en trogen vän som alltid finns där. Ibland kommer det lite extra spännande saker att lyssna på. Som nu i vår!

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-05-15

För alla som älskar fåglar. Natten till lördagen den 29 maj kan alla som älskar fåglar och deras sång ligga vakna och lyssna på åtta timmars direktsänd fågelsång, från norr till söder i Sverige. Hela natten!

 

Spännande nattsångare
Det finns väl knappast något mer rogivande än fågelsång. Förra året när P1 sände Fågelsångsnatten hade man runt 400 000 lyssnare. I år sänder man det lite senare i maj för att få ett ännu rikare uppbåd av fågelröster. Abisko blir den nordligaste utposten och sydöstra Öland den sydligaste under den här natten.
– Fågelsången i fjällen kommer ha vaknat till liv. Och även riktigt sena flyttfåglar hinner fram till Sverige, som näktergalen och andra spännande nattsångare som man sällan ser men som kan höras desto mer, säger programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall.

 Fågelsången i fjällen kommer ha vaknat till liv.

Lyssnarna får följa med när fåglarna vaknar
I Osaby strax söder om Växjö, i en ekhage med lövskogen på ena sidan och sjön på den andra, finns programledarna på plats tillsammans med fågelexperten Susanne Åkesson. Härifrån får lyssnarna följa med när fåglarna vaknar, från nattens storlomsrop till morgonens kör av trastar och sångare.
Förutom i Osaby finns reportrar på plats på fyra olika platser: Abisko nationalpark, Handölsmyren i Jämtland, Hjälstaviken sydväst om Uppsala och en strandäng på sydöstra Öland.

Fågelsångsnatten, P1 och Sveriges Radio Play lördag 29 maj klockan 00.02-07.55. Efter sändningen finns den tillgänglig som podd.

 

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-05-15
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas