Så börjar du blogga
Foto: Colourbox
Hemma | Se & läs

Så börjar du blogga

Bloggar, bloggosfären och bloggare hör vi talas om dagligen. Men hur gör man egentligen när man startar en egen blogg? Vi hjälper dig att komma igång.

Publicerad 2009-07-16

Ordet blogg är ursprungligen en förkortning av webb-logg, alltså en loggbok på webben. En blogg kan handla om precis vad som helst, några skriver om politik, andra om handarbete och ytterligare några om vad som än faller dem in – som en offentlig dagbok.

Flera bloggar har på senare tid blivit riktigt stora och lockat många läsare, framför allt bland ungdomar. ”Blondinbella” är ett känt exempel, där gymnasisten Isabella Löwengrip började blogga om mode och sina egna kläder, och fick så många läsare och så småningom även annonsörer, att hon blivit riktigt rik på kuppen.
Blondinbella

En mer mogen, känd bloggare är Carl Bildt. Utrikesministern är långt ifrån ensam bland politikena att blogga. För många lokalpolitiker är bloggen ett enkelt sätt att föra ut sitt budskap.
Carl Bildts blogg Alla dessa dagar

En blogg behöver inte ha en enda person bakom sig. Det finns flera bloggar där man är flera personer som hjälps åt att skriva inlägg., ibland på privat basis, som tjejerna bakom matbloggen ”Ragazze – Tre tjejer i köket” ibland mer professionellt, med en hel redaktion,
som Politikerbloggen.
Ragazze
Politikerbloggen

Idag använder sig också många tidningar, både dagstidningar, kvällstidningar och magasin, av bloggar på sina webbplatser. Dagens Nyheter har till exempel flera stycken bloggar där deras reportrar och inbjudna gäster bloggar om olika ämnen:
DN:s bloggar

Har du något att dela med dig av? Börja blogga du med. Det är både gratis och enkelt att starta en blogg, och det behöver inte ta mer än några minuter.

Text: Frida Johansson

Kom igång

Här kan du starta en blogg gratis:
Blogger På svenska.
Blogdrive På engelska.
Wordpress På engelska. Ger dig möjlighet att bygga ut bloggen med flera undersidor, till en lite proffsigare hemsida.

Du kan också blogga via vissa tidningar, som till exempel  Aftonbladet och Exptressen.

Så kommer du igång:
1: Först måste du skaffa ett konto. Genom att välja ”starta en blogg” eller motsvarande får du upp ett formulär där du fyller i dina uppgifter, vad du vill att din blogg ska heta och vilket inloggning / lösenord du vill ha.

2: Nästa steg är att välja utseende på din blogg. Det finns i regel flera färdiga sidmallar med olika färg och form att välja mellan. Tänk på att välja en som känns lättläst. Beroende på hur van du är vid datorer kan du sedan göra din mall mer personlig, genom att till exempel byta ut bilden i sidhuvuet eller ändra färg på rubriker och annat.

3: Du får också göra inställningar för bloggen, som vilka som ska kunna läsa den, om kommentarer måste godkännas av dig innan de visas på sidan och om ni är fler som ska ha möjlighet att skriva inlägg på bloggen.

4: När bloggen ser ut som du vill ha den är det bara att börja skriva. Tänk på att inte lämna ut för mycket uppgifter om dig själv. Skriver du ut din hemadress, visar ett foto på ditt nya matsilver och samtidigt berättar att du ska på fyra veckors utlandsresa så kan uppgifterna utnyttjas av fel personer.

5: Länka gärna till andra bloggar, som du själv gillar. I gengäld kanske de länkar till din blogg, så får du fler läsare. Gå också in och kommentera på andras bloggar, i synnerhet om du själv vill att andra ska kommentera på din.

6. I takt med att du blir mer van med din blogg finns det många saker du kan göra. Du kan anmäla dig till olika bloggsidor för att göra det lättare för fler att hitta din blogg, du kan göra det möjligt för folk att ”prenumerera” på din blogg med RSS. Om du har en nyare telefonmodell kan du skriva inlägg från din mobiltelefon, och du kan skaffa statistikmätare för att se hur många besökare du har på din blogg.
Flera dags- och kvällstidningar försöker få bloggare att kommetera deras artiklar. Genom att skriva ett sådant inlägg med länk till tidningen kan du få se din egen bloggs namn på till exempel Aftonbladets hemsida.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas