Lyssna på radio i din dator
Med streamad radio på nätet kan du hitta vilken musik du vill. Foto Colourbox
Se & läs | Så gör du

Lyssna på radio i din dator

Gillar du bara blues eller vill du höra en lång intervju utan avbrott? På internet finns radio för alla smaker - från hela världen.

Publicerad 2013-10-31

Med en klassisk radioapparat är du hänvisad till det utbud som finns, Sveriges radio och en och annan reklamradiokanal. Bor du i en storstad har du fler kanaler att välja på än om du bor ute i landet. Men via din dator har du tillgång till hur många radiokanaler som helst – från Sverige och resten av världen helt gratis.

Vad sägs till exempel om en amerikansk radiokanal som bara spelar julmusik dygnet runt? Eller en svensk kanal som riktat in sig på 60-talsmusik?

Med så kallad streamad radio behöver du inte ladda ner någonting till din dator eller platta, det enda du behöver för att kunna lyssna är en internetuppkoppling och högtalare eller hörlurar. Sändningen spelas upp via internet och lyssningen blir som att lyssna på en vanlig radiokanal som ofta sänder dygnet runt.

Med poddradio eller podcast laddar du i stället ner en fil till din dator, ofta i form av ett timslångt radioprogram. Podradio lämpar sig bra för samtal, dokumentärer eller längre intervjuer, och du är inte beroende av några sändningstider utan kan lyssna på dem när du vill.

Många poddradiosändningar kan du även lyssna på direkt från datorn, utan att du behöver ladda ner dem.

Verkar det krångligt? Inte alls. Testa att klicka på några av länkarna nedan. Kom bara ihåg att sätta på högtalarna först.

Tips på streamade radiokanaler med musik:

SR P2 Klassiskt: Melodiradio dygnet runt med känd och okänd klassisk musik, musikal- och filmmusik utan presentationer emellan. Klicka på ”spellista” när du kommer till sidan för att se vilken musik som spelas just nu.

Guldkanalen 60-tal: Beach boys, Elvis Presley, Lill-Babs, The Hollies, Tages, Diana Ross… Reklamradiokanal, men kostar ingenting att lyssna.

Guldkanalen 70-tal: Björn Skifs, Abba, Queen, Janis Joplin och Deep Purple. Reklamfinansierad

Rockklassiker: Svensk reklamradiokanal med kända rock- och hårdrockslåtar.

Vinyl: Svensk reklamradiokanal med klassiska hitlåtar.

Cool Jazz En samling av internationella radiokanaler som spelar cool jazz.

Classic Country En samling av internationella radiokanaler som spelar classic country.

Dansbandskanalen.se Dansband, country och svenska favoriter gratis på nätet. Reklamfinansierad, så musiken avbryts ibland av reklamjinglar.

Hitta en kanal med din favoritmusik:

Shoutcast.com kan du hitta musikkanaler från olika delar av världen i alla genrer från julmusik till swing, från kammarmusik till bluegrass country.

Du kan även söka på streamad radio, eller stream radio för svenska och utländska radiokanaler som man kan lyssna på via nätet.

 

Tips på poddradio:

Värvet – en podcast med långa intervjuer av Kristoffer Triumf. Informella men pålästa samtal mellan Kristoffer Triumf och gäster – en gäst i varje program. Podcasten har bland annat gästats av Bodil Malmsten, Babben Larsson och Enst Kirchsteiger, samtliga intervjuer finns att ladda ner.

Alex och Sigge: Alex Schulman och Sigge Eklund samtalar om livet och om olika samhällsfenomen.

Mattson Helin: Aftonbladets Jan Helin och Expressens Thomas Mattsson gör en gemensamma podcast med ett nytt avsnitt för nedladdning varje lördag.

P3 dokumentär: Dokumentärer som sänts i radio och som nu kan laddas ner som podcasts.

Även sommarpratarna finns att ladda ner som poddradio.

BBC: Behärskar du engelska har du mycket att välja på, till exempel podcasts från brittiska BBC, dokumentärer och underhållningsprogram i genrer som till exempel historia, hälsa eller mat och dryck. Välj vad som passar dig.

Entusiastpoddar:

Eftersom det är enkelt och billigt att producera poddradio så finns det podcasts om alla möjliga ämnen, producerade av entusiaster. Sök på poddradio och ett ämne du är intresserad av.

Två exempel är Bokpodden, där tjejerna bakom litteraturbloggen Bokhora pratar böcker och läsning, och Matgeek som handlar om mat, matlagning och kokböcker.

Bokpodden och Matgeek är gjorda för Itunes. Det kan du ladda ner gratis här:

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

 

 

Välj själv

Streamad radio

Laddas inte ner till datorn, utan ”streamas” eller ”strömmas” över nätet.

Du måste vara uppkopplad när du lyssnar

Poddradio:

Möjlighet att ”prenumerera” på sändningar

Kallas ibland för ett mellanting mellan bloggande och radiosändning

Laddas ner till datorn

Fördel: Du kan lyssna var och när du vill

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas