Lyssna på musik i mobilen
Foto: Colourbox
Hemma | Se & läs | Teknik

Lyssna på musik i mobilen

Musik till nyårsfesten? Musiktjänster på nätet ger dig tillgång till hela skivsamlingar i mobilen.

Publicerad 2013-12-31

Det finns flera sätt att lyssna på musik i telefonen, datorn och surfplattan. Reklamradiokanaler på nätet är ett sätt. Att köpa skivor eller enskilda låtar digitalt är ett annat. Vill du ha större frihet kan en musiktjänst i form av ett abonnemang vara intressant. Mot en månadsavgift får du tillgång till ett mycket stort utbud av musik, både gammal och ny, som du kan välja bland och lyssna på hur mycket du vill. Du kan också välja ett gratisabonnemang, som har lite enklare funktioner och som innehåller reklam.
Det finns ett par sådana tjänster, men den mest kända är Spotify som grundades av Daniel Ek och Martin Lorentzon 2006. Det är den tjänst vi tagit fasta på här.
För att kunna lyssna på musik via Spotify måste du först skapa ett eget konto och ladda ner själva programmet till din dator. Inget av detta kostar någonting. Vill du lyssna på mobilen kan du ladda ner en app. Sedan alldeles nyligen har det blivit möjligt att lyssna gratis på Spotify även i mobilen (mot reklam).

Gör så här
Gå till Spotify.se och klicka på den gröna knappen »Get Spotify«.
Skapa ett användarkonto genom att fylla i formuläret. Tänk på att om du använder ditt Facebook-konto för att logga in så kommer Facebook att visa vad du lyssnar på för musik.
En fil med programmet Spotify laddas ner till din dator (SpotifySetup.exe).  Klicka på filen och följ instruktionerna för att installera Spotify på datorn.

Nu kan du börja lyssna
Logga in. Nu har du ett gratisabonnemang och kan börja lyssna på musik. Vill du få fler funktioner eller slippa reklam kan du uppgradera ditt konto mot en kostnad.
Klicka på Get started (kom igång) och klicka sedan bort rutan som visas (krysset i övre högra hörnet.) Nu är det dags att börja skapa listor över din favoritmusik.
Sökrutan uppe i vänstra hörnet är din bästa vän. Här skriver du in artist, låttitel eller albumtitel för att hitta dina favoriter.
När du hittar en låt som du vill lyssna på klickar du bara på den så spelas den upp. Vill du spara den i en låtlista för att lyssna på den igen går det också bra (Se instruktion här intill).

Det kan vara bra att skapa flera olika låtlistor. Kanske vill du ha en med folkmusik och en med opera? Eller så vill du spara hela Rolling Stones album »GRRR!« som en egen lista. Efter ett tag lär sig tjänsten vilken musik du brukar lyssna på och föreslår musik som du kan tänkas tycka om. Ganska ofta har den rätt.

Frida Andersson Johansson

Liten ordlista

En nackdel med Spotify är att hemsidan är på engelska. Här finns en liten ordlista.
Search = sök
Playlist = spellista. Du kan sätta ihop egna spellistor med låtar som du tycker om.
Add to = lägg till.
New playlist = ny spellista.

Konkurrenter till Spotify
Deezer www.deezer.com
Wimp http://wimpmusic.se/wweb/iwannarock/
Itunes sägs vara på väg att släppa en musiktjänst i Sverige.
Föredrar du att köpa enskilda album eller låtar och ladda ner till telefonen kan du fortfarande göra det:
Itunes www.itunes.com
MP3va www.mp3va.com
MP3 Million www.mp3million.com
Soundlike www.soundlike.com

Gör en ny spellista
Klicka på New playlist, och ge din lista ett namn.
Sök upp en låt du vill ha i din spellista, högerklicka på låttiteln och välj »Add to« (lägg till) och välj sedan den spellista där du vill lägga till den. Du kan också använda musen för att »dra« låten direkt till rätt spellista.
Du bestämmer själv hur många låtar du vill ha i din spellista.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas