Så ringer du med Skype
Ekonomi & juridik | Hemma | Skype
Så skypear du Foto Skype

Så ringer du med Skype

Bor du långt ifrån vänner och familj? Med Skype kan du prata med barnbarnen öga mot öga, även om de befinner sig på andra sidan jorden. Senioren visar hur.

Publicerad 2012-05-11

Visst är det roligt att höra dina näras röster i telefon, eller läsa brev och mejl om vad de har för sig. Men med videosamtal via datorn kommer man ännu närmre. Du kan se barnbarnens roliga miner eller visa väninnan dina nyinköpta glasögon, samtidigt som ni pratar.
Låter det dyrt? Tvärtom. Ett videosamtal på dator mellan två Skype-användare är gratis. Du betalar bara för din vanliga internetanslutning.

För att kunna ringa videosamtal med Skype behöver du först och främst en dator med bredbandsuppkoppling och programmet Skype installerat (du laddar ner det gratis från www.skype.com).
Du behöver också en kamera, högtalare och mikrofon. Många bärbara datorer har idag en webbkamera med mikrofon inbyggd i skärmen. Annars kan du köpa en webbkamera separat för mellan 300 och 2 000 kronor.

Kom igång:
Gå till www.skype.com och klicka på ”Skaffa Skype” samt välj den typ av dator du har (Windows, Mac eller Linux). Klicka sedan på ”Ladda ner Skype” och följ stegen för att installera programmet på din dator.

Innan du kan logga in och börja ringa måste du registrera dig. Det gör du genom att klicka på knappen ”Logga in” och välja ”Skapa ett konto”. Fyll sedan i formuläret på sidan.
Du kommer att få frågan om du vill ladda upp pengar att ringa för, men det är inte nödvändigt. Kryssa i alternativet ”vänta med det”.

När installationen är klar hjälper programmet dig att testa ljud och kamera. Är det något som inte fungerar får du ett meddelande: ”Ingen mikrofon hittades, anslut din mikrofon eller kontrollera att den är korrekt ansluten.”

Lägg till kontakter:
För att kunna ringa ett videosamtal måste du såklart ha någon att ringa till. Den personen måste också ha Skype och en webbkamera. När du är inloggad på Skype ser du din kontaktlista till vänster. Här kan du lägga till kontakter genom att söka på deras Skype-användarnamn, om du känner till dem, eller vanliga namn i fönstret uppe till vänster och sedan klicka på ”Hitta den här personen”.
När programmet hittar någon du känner väljer du ”Lägg till kontakt”. Då får du skicka en förfrågan till din vän. När han eller hon har godkänt dig som kontakt kan ni börja ringa till varandra.

Så ringer du videosamtal:
Välj en kontakt i listan och klicka sedan på knappen ”Videosamtal”. Då ringer datorn upp din vän. Observera att din vän också måste vara inloggad för att du ska kunna ringa videosamtal. Vem som är inloggad framgår av ”bladsymbolerna” som visas i kontaktlistan. Grön betyder inloggad.
Förutom ”Videosamtal” finns alternativen ”Ring mobil” ”Ring hem” osv. Dessa alternativ kostar dock pengar.
När din vän svarar kan du se henne eller honom i ett stort fönster på datorskärmen. Samtidigt ser du dig själv i ett litet fönster. Nu är det bara att börja prata med varandra!

OBS! Skype ersätter inte din vanliga telefon och kan inte användas till nödsamtal!

Frida Andersson Johansson

frida.johansson@senioren.se

Skype

Vad är Skype?
Skype är ett gratisprogram för så kallad ip-telefoni som gör att du kan ringa direkt från din dator. Det är gratis att ringa mellan två datorer med Skype men du kan även ringa från din dator till en vanlig telefon. Då kostar det dock pengar.
Du hittar mer om olika samtalsformer på www.skype.com.
Själva företaget Skype grundades av Niklas Zennström och Janus Friis 2003, men är idag i amerikansk ägo.
Viber, Rebtel, Woize, Cellip, Net2Phone och Ventrilo är exempel på andra programvaror som gör det möjligt att tala med varandra över internet.

Vad behöver jag för att ringa videosamtal med Skype?
Du behöver:
En dator med bredbandsuppkoppling
Programmet Skype (laddas ner gratis från www.skype.com)
En webbkamera med ljudupptagning (finns inbyggd i skärmen på många bärbara datorer)
Högtalare (inbyggt i datorn)

Ovilliga leverantörer
Många väljer att ladda ner Skype och liknande program i mobilen för att kunna ringa gratis via internet. Detta ogillas av mobiloperatörerna som förlorar samtalsintäkter, därför planerar många operatörer att begränsa användningen av sådana tjänster i smarta telefoner, till exempel genom att ta ut en avgift för ip-telefoni i mobilen, eller höja abonnemangspriserna.

OBS: Inga nödsamtal med Skype.
Skype ersätter inte din vanliga telefon och kan inte användas till nödsamtal.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas