Dribbla med datorn
SPF Ängelholms datakurs för äldre är väldigt populär. Foto Colourbox
Nyheter

Dribbla med datorn

Medlemmarna i SPF Ängelholm i Skåne lär sig hantera datorer under ledning av gymnasieungdomar.

Publicerad 2012-10-29

Margaretha Gunnarsson är ledamot i föreningens styrelse och en av de drivande i projektet.
Hur startade ni?
– Vi sökte och fick projektpengar av förbundet i höstas, för att starta ett generationsöverskridande projekt. Vi valde att satsa på datorkunskap, främst för dem som aldrig tidigare använt en dator. Det ska vara lika naturligt för en pensionär som för en ungdom att söka kunskap på internet, tycker vi.
– Kurserna leds av gymnasieelever och utgör deras projekt i ungt företagande. Varje kurs pågår i fyra veckor med två kurstillfällen per vecka. Deltagarna kan också låna hem ”sin” dator så att de ska kunna öva mellan kurstillfällena. Tack vare lokala samarbetspartners har vi kunnat leasa åtta bärbara datorer.
Hur är intresset?
– Mycket stort. Vi fick 140 anmälda till de 48 platser vi hade planerat.
Är kursdeltagarna nöjda?
– ”En helt ny värld har öppnat sig för mig, och nu har jag tillgång till den” var det en deltagare som sade. Och kontakten mellan deltagarna och de unga killarna är mycket uppskattad från båda håll.
Och nu är ni på gång igen?
– I september startade vi den fjärde av totalt sex planerade kurser. Vi tänker söka pengar från förbundet för att ha fortsättningskurser nästa år.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Projektpengar

SPF Ängelholm har sökt och beviljats pengar från förbundet till sina datakurser. Det kanske din förenings projekt också kan få?
2012–2014 avsätter SPF två miljoner kronor om året till projekt som utvecklar och förnyar förbundet. Alla distrikt och föreningar är välkomna att söka pengar, och samarbeten mellan föreningar, distrikt och andra organisationer uppmuntras. De som beviljas pengar får som längst 5 000 och som högst 100 000 kronor vid samma tillfälle. Mer information och ansökningsformulär finns på SPFs intranät.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas