Seniortrend i litteraturen
En god bok förgyller dagen. Särskilt om den handlar om en 60-plussare...Foto: Mostphotos
Böcker | Se & läs | Böcker

Seniortrend i litteraturen

Vad har Jonas Jonassons hundraettåring, Eva Swedenmarks Bortom all genans och Catharina Ingelman-Sundbergs Krutgummor på krigsstigen gemensamt? Jo, samtliga har seniorer i huvudrollen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-01-04

Författaren Eva Swedenmark har märkt att fler och fler börjar skriva om seniorer. Själv började hon skriva sina böcker om de fyras gäng för att hon ville visa att livet inte är slut efter 60.
– När jag själv blev äldre blev jag så arg på mina kompisar för att de gav upp. Vi hade haft så roligt förr och jag kände inte igen mig i det. Man fortsätter väl kämpa?

Ingen ska förneka oss rätten

Där hon tidigare skrivit om ungdomar var det nu kvinnor i hennes egen ålder som pockade på.
– Vi ska inte acceptera att inte bli sedda. Vi har drömmar kvar och ingen ska förneka oss den rätten.

Stor potential

Lasse Brahme är vd på Bokfabriken, som bland annat ger ut Karin Brunk Holmqvist och Olséni & Hansen. Han kan inte direkt säga att det är en generell trend med seniorer i huvudrollen, men menar att det finns en stor potential – och samhällsnytta – i den typen av litteratur.
– Jag tror att det är en lite försakad målgrupp. En väldigt stor del av läsandet görs av kvinnor på väg uppåt i livet, inte minst seniorer. Och de, precis som alla andra som konsumerar kultur, söker någon form av identifikation.

Författare i alla åldrar

Eva Swedenmark är liksom författarna Catharina Ingelman-Sundberg och Karin Brunk-Holmqvist fyrtiotalist. Att de tre gärna skriver om seniorer är kanske inte så överraskande.
Men seniorerna tar plats i huvudrollen i böcker av författare i alla åldrar. Max Schüllerqvist som skrivit Det stora dejtingäventyret om änkan Kristina som börjar nätdejta, är själv bara drygt trettio.

Mycket humor

Det är en genre som sticker ut bland böckerna ovan. Humor.
En cynisk tolkning kan vara att seniorer ses som humoristiska inslag eftersom karaktärerna bryter mot samhällets uppfattning om hur äldre personer ”brukar vara”. Att det helt enkelt är lite roligare att Allan Karlsson 101 går ut på äventyr och att 85-åriga Egon i Falsterbo löser brott och dejtar, eftersom det anses så långsökt.
– Jag känner igen att seniorer ofta finns i humoristiska sammanhang, men jag tror inte att det beror på att man inte tar seniorer på allvar, säger Lasse Brahme.

Kaxiga

En mer välvillig tolkning är att just det här brottet mot fördomar är befriande och välgörande.
Catharina Ingelman-Sundberg har sagt att hon tror att hennes böcker är populära för att de låter en åsidosatt grupp i samhället vara hjältar, kaxiga och styra livet som de vill.

”Fin bild av ålderdom”

Och kanske att seniorer kommer att ta större plats även i andra genrer? I vårens feelgoodromaner Alltid din dotter av Caroline Säfstrand och Gröna fingrar sökes av Annika Estassy får seniorer stora roller. I Marian Keyes På egen hand får huvudpersonens anhörigvårdande mamma ett genombrott som sociala medier-stjärna.

Böcker från 2018 med seniorer i stora roller

 • Strandhotellet, Olséni & Hansen
 • Gröna fingrar sökes, Annika Estassy
 •  Det stora dejtingäventyret, Max Schüllerqvist
 •  Damen som köpte en buss och bara drog, Judy Leigh
 • Bortom all genans, Eva Swedenmark
 • Alltid din dotter, Caroline Säfstrand,
 • Krutgummor på krigsstigen, Catharina Ingelman-Sundberg,
 • Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket, Jonas Jonasson
 • Änglabarnet, Gustafson och Kant

Pocket

 •  En sista semester, Michael Zadoorian
 • Majken minröjare, Karin Brunk Holmqvist
Dölj faktaruta

även en senior får vara aktiv och inte så beroende av andra. Lasse Brahme

Att vi ser seniorer i feelgood är inte så konstigt, menar Lasse Brahme. Många längtar efter att gå i pension och har en fin bild av ålderdom. Det vill man läsa om.
– Sen har vi ganska många råbarkade snutar också som är nära pensionsåldern, säger han.

Kan ha alla roller

– Vi gillar ju när seniorer har en central roll, där även en senior får vara aktiv och inte så beroende av andra. Poliskonstapeln kan absolut vara en dam i 60-årsåldern. De kan ha alla möjliga roller. Vi har ju till exempel Solbritt Andersson (kriminalinspektör över 60 som har huvudrollen i Anders Gustafsons och Johan Kants deckarserie om Singö, reds anm.)

Uppdämt behov

Lasse Brahme menar att det vi ofta får läsa om manliga kommissarier i pensionsåldern, men att det finns ett uppdämt behov av positiva kvinnliga förebilder, i form av äldre damer som är på hugget. Och han tror det finns plats för seniorer i fler genrer än idag.
Det gör även Ewa Swedenmark.
– Jag ser för mig att det kommer passionshistorier med äldre. Och jag tror att det kommer deckare. Vi har ju sedan tidigare Miss Marple, Poirot, Maigret …

Mitt liv är nåt ändå

Hon önskar sig karaktärer i alla åldrar som får göra alla möjliga saker, inte bara virka och passa barnbarn.
– En stor del av dem som läser idag är kvinnor över femtio. Men det finns inte så många som berättar om deras liv som någonting spännande. Dyker det upp filmer och annat med seniorer i får man bättre känsla. ”Då är mitt liv kanske nåt ändå.”

Vi kanske är skrynkliga utanpå men hjärtat är inte ett dugg skrynkligt. Eva Swedenmark

Bär alla årsringar

Klart är att böcker med seniorer i huvudrollen uppskattas, av alla åldrar och i många länder. Jonas Jonasson och Catharina Ingelman-Sundberg har båda gjort succé internationellt. Och Eva Swedenmark får meddelanden även från unga människor som är glada över hennes böcker.
Hon menar att man bär alla sina årsringar i sig, ibland är man 17, ibland 74. Och seniorer har naturligtvis lika mycket kontakt med sina känslor som andra människor.
– Vi kanske är skrynkliga utanpå men hjärtat är inte ett dugg skrynkligt. Vi är öppna för passion och kärlek och känslor.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-01-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas