Se & läs

Skivtips: Om liv och död

Publicerad 2010-09-08

altHerbert von Karajan,
Wiens filharmoniker
Mozart requiem

Det sista Mozart komponerade var ett requiem. Han levererade det bokstavligen på sin egen dödsbädd. Herbert von Karajans inspelning med Wiens filharmoniker är fantastisk. Det finns få verk som berört mig så djupt som detta. Trots att det är en dödsmässa känner jag mig oerhört levande när jag lyssnar på solosången och kören. Det är musik när den är som bäst. Det handlar om liv och död.

altMiles Davis
Kind of Blue
Columbia-Le, ca 59 kronor

Trumpetaren Miles Davis betraktas som en av de största inom jazzen. Han är en av få musiker som vunnit ett så stort erkännande utanför jazzvärlden.
1959 träffar han dåtidens bästa jazzmusiker i en magisk inspelning i New York. John Coltrane på tenorsax, Julian ”Cannonball” Adderley på altsax, Bill Evans på piano, Paul Chambers på bas och Jimmy Cobb på trummor. Kind of Blue har rötterna i blues. Miles Davis lämnar hardbopen och övergår till modal jazz.

När musikerna samlas i studion har de bara en vag uppfattning
om vad de ska spela. Miles Davis ger dem skalor att improvisera efter. Utan förberedelser skapar sextetten musikhistoria. Kind of Blue är sällsamt vacker och meditativ, och det är svårt att tröttna på de sex spåren. För många är det en av världens bästa skivor som någonsin släppts.

altBob Dylan
The times they are a-changing
Columbia, ca 69 kronor

På Bob Dylans tidiga skivor är hans texter politiska och samhällskritiska. Han gick i flera avseenden mot den ungdomskultur som växte fram under 1950- och 60-talet. På The times they are a-changing, som släpptes 1964, ligger han fortfarande nära folkmusiken. Han tog över där folksångaren Woody
Guthrie slutade. När Dylan några år senare lämnade folkmusiken blev många beundrare rasande.

På The times they are a-changing finns ett av hans mest
känslofyllda alster; The lonesome death of Hattie Carrol, där en svart kvinna blir ihjälslagen av två vita män. Här finns också de magnifika spåren With god on our side och When the ship comes in.

Tipsare: Peter Söderlund
Peter är reporter på Veteranen och gillar allt från jazz och klassiskt till techno.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas