Se & läs

Svalkande läsning i sommarvärmen

Publicerad 2009-06-08

Nattfåk
Johan Theorin
Wahlström & Widstrand, ca 185 kr inbunden, ca 49 kr i pocket.

Snöstorm, kyla och död går hand i hand på Öland i Johan Theorins spöklika deckare Nattfåk. Det får en familj från Stockholm erfara när de intet ont anande flyttar till ön för att rusta upp en gammal fyrvaktarbostad. Gårdens historia innehåller många dramatiska öden och när allt fler oförklarliga saker händer väcks frågan om hur övergivna de gamla husen egentligen är.
I Nattfåk vävs flera öden samman till en allt tätare väv. Boken, som är en fristående uppföljare till Skumtimmen från 2007, inger läsaren en isande känsla av att katastrofen är förutbestämd. Ändå överraskar den, gång på gång.

Tjuvarnas Stad
David Benioff

Bokförlaget Forum, ca 175 kr.

I en närmast skröneliknande berättelse får vi följa den magra sjuttonåringen Lev och den orädde hjältecharmören Kolja i jakten på ägg i ett iskallt och utsvultet Leningrad, under en vintervecka 1942. Historien är absurd, fasansfull, och fylld av humor.
Lev och Kolja träffas i fängelset där de tillbringar natten i väntan på döden. Men döden kommer inte, i stället får de ett märkligt uppdrag – att hitta ett dussin ägg.
Under den osannolika, eller kanske allt för sannolika, jakten lär de känna varandra och hinner samtala vitt och brett om livet, kärleken, litteraturen, schack och hur man bäst förför flickor, samtidigt som de upplever och överlever den ena förskräckligheten efter den andra.
Tjuvarnas stad är en medryckande bok, som vissa gånger får dig att vända dig bort i vämjelse, andra gånger att skratta högt. Den fantastiske och härligt orädde Kolja balanseras av den försiktigare Lev. Men det är Lev som agerar i den mest avgörande stunden.
Romanen tog författaren David Benioff många  år att skriva, men jag önskar att han skriver nästa bok snabbare. För den här berättelsen ger sug efter mer.

Drinkar & Tilltugg – en guide
Leif Eriksson och Catharina Person, med bilder av Gunnar Magnusson
Systembolaget (2006), 140 kr.

Grillarna går heta under sommarhalvåret, och vad kan vara trevligare i väntan på den perfekta glöden än att svalka sig med en drink? Inspiration i form av en drinkbok underlättar när fantasin har fått solsting.
Ett exempel på en sådan är Systembolagets egen bok Drinkar & Tilltugg – en guide, som inte bara har fördelen att den säljs på samma ställe som drinkingredienserna, den innehåller dessutom recept på goda tillbehör till drinken och flera recept på alkoholfria drinkar för den som vill.
Drinkarna och tilltuggen är indelade efter smak, till exempel rekommenderas grönsaker som dippas i wasabimajonnäs till syrliga drinkar, medan smördegsinbakade oliver ska passa till söta dito.

Text: Frida Johansson

En längre recension av David Benioffs Tjuvarnas stad hittar du här:

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas