Teater: Rättframhet till sista andetaget
Se & läs | Teater
Anita Wall och Görel Crona i Moster Malvina på Strindbergs Intima Teater. Foto Petra Hallberg

Teater: Rättframhet till sista andetaget

"Visst är det suveränt att som äldre kvinna gå på tvärs mot allt som handlar om att osynliggöras."

Publicerad 2014-07-25

Blir vi modigare som äldre? Kanske, för faktum är att jag nu hör allt fler skärpta och rättframma röster inom teatern. Inte minst från äldre kvinnor som nu först som sist vägrar underordna sig en manlig hierarki.
– Herregud så flata vi ofta var i förhållande till alla självgoda manliga regissörer och skådespelare, utbrister snart 83-åriga Jane Friedmann som mejslat sitt skådespeleri allt vassare för vart årtionde och kanske först efter 60 fyllda verkligen fått rättmätig uppmärksamhet för sina tolkningar på scen, i film och radioteater. Inte minst i samarbetet med Staffan Westerberg på Teater Brunnsgatan 4. Jane som för övrigt också kan ses i SVTs Chefen Fru Ingeborg som jag tipsar om i spalten.

Skådespelaren Anita Wall är än mer drastisk:
– Skit på er! Skulle jag velat säga många gånger under mina år vid Dramaten, kommenterar hon frågan om könsmaktsordningen påverkat hennes arbete. Men, som hon tillägger, numera skräder jag inte orden och det är skönt att slippa förväntas behaga och vara i beroendeställning. Därför är det så roligt att få spela en roll som den vasstungade Moster Malvina på Strindbergs Intima Teater. Pjäsen skrevs av den sedan några år »återfunna« dramatikern Anne Charlotte Leffler på 1890-talet.

Visst är det suveränt att som äldre kvinna gå på tvärs mot allt som handlar om att osynliggöras. Dramatens avgående chef Marie Louise Ekman fyller snart 70 men är en verklig vitamin-shot för nationalscenen. Hon har radikaliserat det mesta inom teatern alltifrån sitt numera knallfärgade tjänsterum till samtalsklimatet inom skådespelarkåren.
Den som gillar komisk ironi kan med fördel kolla Marie Louises Den dramatiska asylen, en film i 50 avsnitt om teaterns inre liv. www.dramatenplay.se

Nu söker Dramaten ny chef, förhoppningsvis blir det någon lika innovativ och frispråkigt nyskapande som ovan nämnda teaterkvinnor. Och Marie Louise Ekman, hon ser fram emot att utveckla sin konst vidare. Som Jan Guillou uttryckte sig nyligen »Man ska käfta emot till sista andetaget«.

Pia Huss
Teaterkritiker

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas