Se & läs

Tjuvarnas Stad, David Benioff

Bokförlaget Forum, ca 175 kr.

Publicerad 2008-02-22

I en närmast skröneliknande berättelse får vi följa den magra sjuttonåringen Lev och den orädde hjältecharmören Kolja i jakten på ägg i ett iskallt och utsvultet Leningrad, under en vintervecka 1942. Historien är absurd, fasansfull, och fylld av humor.
Lev och Kolja träffas i fängelset där de tillbringar natten i väntan på döden. Men döden kommer inte, i stället får de ett märkligt uppdrag – att hitta ett dussin ägg.
Under den osannolika, eller kanske allt för sannolika, jakten lär de känna varandra och hinner samtala vitt och brett om livet, kärleken, litteraturen, schack och hur man bäst förför flickor, samtidigt som de upplever och överlever den ena förskräckligheten efter den andra.
Tjuvarnas stad är en medryckande bok, som vissa gånger får dig att vända dig bort i vämjelse, andra gånger att skratta högt. Den fantastiske och härligt orädde Kolja balanseras av den försiktigare Lev. Men det är Lev som agerar i den mest avgörande stunden.
Romanen tog författaren David Benioff många  år att skriva, men jag önskar att han skriver nästa bok snabbare. För den här berättelsen ger sug efter mer.

 

Frida Andersson Johansson

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas