Tomtesäcken rymmer stor dramatik
I Affären Danton på Göteborgs stadsteater går giljotinen hårt åt skådespelarna Kjell Wilhelmsen, Victoria Olmarker och Richard Turpin.
Se & läs | Teater | TEATER

Tomtesäcken rymmer stor dramatik

TEATER. Pia Huss är kulturjournalist och teaterkritiker i bland annat Dagens Nyheter. Här tipsar hon om teater.

Publicerad 2012-11-24

Jovisst är det ett tag kvar till jul, men ändå. Hyacinter och amaryllisar prunkar redan hos blomsterhandlarna, julborden annonseras hej vilt och på teatrarna värmer man upp inför helgerna. Det ska ju egentligen inte vara någon skillnad där, man har sin lagda repertoar, men på de flesta håll putsar man ändå lite extra på lackskorna inför decembers festligheter.
Och visst är en gemensam upplevelse den närmast ultimata julklappen. Varför inte låta tomten komma med familjepaket till någon ”julig” föreställning? På Uppsala Stadsteater har Linus Tunström och Armin Kerber bearbetat Ingmar Bergmans älskade julorgie Fanny och Alexander, som därmed äntligen spelas i staden där det hela en gång började. Film och Dramatenföreställning till trots är det ändå svårt att se sig mätt på denna djupt allvarliga, men ändå så underhållande, berättelse klädd i sammet och pälsmuff. Själv är jag särskilt nyfiken på hur Staffan Westerberg, den gamle teatertoken, ska te sig i rollen som antikvitetshandlaren Isak. Isak som är så klok och räddar barnen undan den tyranniske prästen, ni minns.

Även i den kungliga huvudstaden kan man se Fanny och Alexander, på Dramaten, men kanske teaterklappen här ändå får bli Philip Zandéns och Stockholms stadsteaters version av Hjalmar Bergmans tragiska skröna om makt och maktlöshet, Markurells i Wadköping från 1919. Nästan hundraårs-jubileum minsann. Samma teater bjuder också familjeföreställningen och smäll-karamellen Peter Pan.
Den som längtar efter sköna toner kan söka sig till Dramaten och Romeo & Juliakörens julkonserter.

På Göteborgs stadsteater ställer man till med ett riktigt julblot och har premiär på Affären Danton dagen efter lucia. Ett riktigt, om än möjligen lätt makabert, kalas där giljotinen går varm och Danton och Robespierre fajtas om makten. Det är franska revolutionen, men också här och nu 2012–13.
För er som i likhet med mig får en släng av operatörst när glöggen börjar kännas väl kladdig, serverar Malmö Opera Evita på silverbricka. Och för den som föredrar något mer andligt framförs på Norrlandsoperan Messias den 8 och 9 december i Umeå.

Pia Huss

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas