Trotsar det mesta jag läst
Se & läs | Ingalill läser

Trotsar det mesta jag läst

Ingalill Mosander skriver om fem böcker hon har läst. Bland annat om en deckare, om möjligt ännu bättre uppföljare, till världssuccén Torsdagsmordklubben.

Ingalill Mosander
Publicerad 2021-10-29

DECKARE:

Mannen som dog två gånger av Richard Osman, Bonniers
Huvudpersonerna är 70+ och bor på ett lyxigt seniorboende på engelska landsbygden. En av dem , Elizabeth, har varit agent för MI6, den brittiska underrättelsetjänsten. Hon får många tillfällen att visa att hon fortfarande är ett fullblodsproffs i denna oemotståndliga, sanslösa berättelse om mord, diamanter, kokain och kärlek. En, om möjligt, ännu bättre uppföljare till världssuccén Torsdagsmordklubben.

ROMAN:

Två pistoler av Klas Östergren, Polaris
En koleraepidemi rasar i Europa. Gustav III:s hovstallmästare Adolf Fredrik Munck har vid 82 års ålder dragit sig undan världen i Toscana. En gång hjälpte han kungen att fullborda sitt äktenskap och producera en tronföljare. Innan han dör vill han berätta om tiden då han stod nära konungen. Klas Östergren roar sig kungligt och handskas mästerligt med språket. En lysande roman såväl underhållande som tragisk.

ROMAN:

Meter i sekunden av Stine Pilkgaard, Modernista
Boken har fått nästan vartenda romanpris som finns i Danmark så mina förväntningar var högt uppskruvade. Men jag kapitulerade redan på andra sidan där jag brast ut i skratt. Det här är en rolig och kärleksfull berättelse om en ung kvinna som flyttar till Västjylland med man och baby och hennes försök att navigera i den nya tillvaron. En välskriven blandning av situationskomik och klokskap.

DECKARE:

Odjur av Donna Leon, Forum
En mördad man hittas i en av Venedigs kanaler. Offret visar sig ha varit veterinär och anställd på ett slakteri. Vilket tvingar kommissarie Guido Brunetti in i en värld som skakar honom i grunden och blottar svarta sidor i det italienska samhället. En utmärkt kombination av spänning och socialt patos, skriven med intelligens och humor. Sista kapitlet ägnas åt en begravning, som trotsar det mesta jag läst i genren.

BARN:

Djurens rekordbok av Katharina Vestre och Linnéa Vestre, Lilla Piratförlaget
Vilket är världens snabbaste djur? Geoparden, som kan springa med en hastighet på över 100 m i timmen. Giftigast är gula pilgrimsgrodan, som har kapacitet att döda 10 vuxna. Vem äter mest? Blodigeln. En enda blodmåltid kan väga tio gånger så mycket som blodigeln sjäv. Ungefär som om du skulle dricka 700 milkshakes i ett svep. Ett roligt och lärorikt uppslagsverk för alla nyfikna barn.

Ingalill Mosander
Publicerad 2021-10-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas