Tuffa tag i hängmattan
Se & läs | Böcker
Foto Colourbox

Tuffa tag i hängmattan

Ingen sommar utan deckare. Här får du mer eller mindre 5 ruskiga tips:

Publicerad 2014-07-17

 

De oönskade

Lene Kaaberbøl & Agnete Friis: De oönskade
Föregångaren Pojken i resväskan gick rakt in i magen. De danska damerna skriver lätt och inkännande om utsatta människor, som de på en flyktingförläggning – och nästan läskigt aktuellt.
De oönskade är romer från Ungern som kommer till Danmark för att tigga – eller för att tjäna pengar på gods från krigets dagar.
Befriande nog är huvudpersonen inte polis, Nina Björk är sjuksköterska och ingår i ett nätverk som ger de papperslösa vård – till slut med sin familj och sitt eget liv som insats.
Albert Bonniers förlag, 2014

Skuggpojken

Lucifer: Skuggpojken
Bakom psedonymen återfinns (med foto och namn på bokomslaget) författaren Carl-Johan Vallgren, belönad med Augustpriset 2002. Nu har han gett sig på noir-thrillers. Antihjälten Danny Katz står i centrum, tidigare ungdomsbrottsling och ex-heroinist, med ett förflutet hos försvarsmakten, numera frilansande privatdetektiv. Det handlar om försvinnanden, i dåtid och  nutid, i en dysfunktionell överklassfamilj där inget ser ut som det är. Att Kristineberg och området kring Tranebergsbron i Stockholm får en plats på deckarkartan är inte heller fy skam.
Allt är oerhört välskrivet och välkomponerat, men ändå saknas något – det blir lite blodlöst om liknelsen tillåts …
Albert Bonniers förlag, 2013

Rörgast

Johan Theorin: Rörgast
Med Rörgast avslutar Johan Theorin sin Ölandskvartett med den gamle skepparen Gerlof Davidsson – kanske den bästa delen.
Gerlof väcks av att en vettskrämd och sjöblöt pojke bultar på hans dörr. Pojken berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän och en galen man med yxa.
Det visar sig att kaptenen är en hemvändande hämnare, han ska kräva betalning för oförrätter begångna i hans ungdom av den förmögna släkten Kloss.
Hämnaren tar sikte på Kloss turistanläggning, vilket innebär att tusentals midsommarfirare drabbas, på ett ondskefullt sätt som inte liknar något uttänkt av en person med samvete.
Spök- och gastelementen är nedtonade, berättelsen skiftar mellan då och nu, mellan närmiljön på Öland och arbetslägren i det forna Sovjet. Olika berättare ger en växelverkan på flera plan, mycket njutbart. Det enda icke bra med Rörgast är att det är sista delen. Vad kommer härnäst, Theorin?
Wahlström&Widstrand, 2014

rosin_cover

Olle Rosin: Den tatuerade geten
Ägget brukar sova i trappuppgångar. En natt räddar han livet på Margareta, en dement äldre dam som promenerar ut ur sin lägenhet mot trappan och ett dödligt fall. Detta blir upptakten på en varm och underhållande skröna, med ett minst sagt udda persongalleri. Förutom Ägget och Margareta har vi den orehabiliterade Greken, som kallas labil av de mer lättskrämda på socialen. Och Farsan som fick en sneddiagnos och hamnade på »nåt jävla boende«. Nu har han piggnat till och är på rymmen.
När Margareta en dag förvirrat sig ut i samhället rycker gänget ut. De slår läger i Grekens lägenhet, där Margareta får den bästa omvårdnad: dusch och grötfrukost varje dag, njo årliins-musik hela eftermiddagarna och – sällskap. Äldeomsorg när den är som bäst!
Mycket humor, massor med empati, härliga språkliga halsbrytningar men också allvar och tragik. För fyra sådana här existenser kan ju inte lyckas med nåt som inte ens samhället klarar av, eller?
P.S. Bok nummer två – Tjabogruppen – är minst lika härlig. Här står den svenska kungen i centrum, typ.
Bokförlaget Norlén&Slottner  2011+2013

Råna är guld

Catharina Ingelman-Sundberg: Låna är silver, råna är guld
Efter närmare 20 böcker om framför allt historiska ämnen bytte Catharina Ingelman-Sundberg genre – och gav upphov till en ny. Premiärboken Kaffe med rån har gjort segertåg över världens bokhandlar och i Storbritannien uppstod genren gerry-lit.  Inte nog med det – uppföljaren är ännu bättre! Språket flyter lätt och är  nedkokat, karaktärerna stiger än tydligare fram ur boksidorna och intrigen är lätt och lekande, trots många kreativa rånarmetoder.
Pensionärsligan ger inte upp, de fortsätter stjäla från de rika och ge till de fattiga äldreboendena, kulturinstutionerna och skolan. De utför den ena smarta kuppen efter den andra, men bytet har en tendens att försvinna på vägen. Nu krigar de bland många andra mot hackande poliser och aggressiva MC-gäng. Gissa vem som vinner?
Och för er som läst Kaffe med rån: Ja, stupröret på Grand Hôtel är på tapeten igen!
Forum, 2013

Text Anna Rask

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas