Uppbrott och frihet med ålderns rätt
Foto: Louise Billgert
Se & läs | Boktips

Uppbrott och frihet med ålderns rätt

En brittisk major finner kärleken, en svensk pensionär fångar en iller och jagar en tupp och en japansk kattletare räddar världen - eller gör han det?

Publicerad 2012-06-24


Haruki Murakami
Kafka på stranden
Norstedts (2006) inb slutsåld; pocket (bilden) ca 40 kr

Först tänker jag science fiction. Sedan på Bulgakovs Mästaren och Margarita. Slutligen associerar jag till regissören David Lynchs skapelser. Sanningen är att den här boken inte liknar någon annan. Likt en modern Oidipus försöker 15-årige Kafka Tamura fly från sitt öde. I hans spår reser den efterblivne Nakata som kan tala med katter och nedkalla iglar från himlen. Nakata har knappt varit utanför kvarteret på 65 år men nu har han en uppgift – att rädda världen från … något. Båda dras oundvikligen till samma plats men just när man som läsare väntar på Aha! lämnas man istället med Va?
Vill du skaka om hjärnan, skratta lite, grubbla mer och dessutom ana en gnutta av Japan är den en bok väl värd att läsa.


Sara Paborn
Tuppen och havet
Brombergs (2011) ca 160 kr

Berättarpersonen med fästman besöker hennes pensionerade far som har bosatt sig på en vindpinad ö där han ägnar åren han har kvar åt att njuta av livet på sitt sätt och ge tusan i vad folk tycker. Det som betyder något, det är att spjärna emot. Men friden störs av grannens morgonpigga tupp. Tillsammans planerar de att likvidera tuppen genom att släppa en mink på den. Medan de inväntar rätt tillfälle kommer dottern allt längre ifrån sin fästman samtidigt som hon får en större förståelse inte bara för sin far, utan även för sig själv. En behagligt långsam berättelse med glimten i ögat.


Helen Simonson
Major Pettigrews sista chans
Forum (2012) ca 170 kr

På den ärkekonservativa engelska landsbygden jagar man på godset, dricker gin på golfklubben och kan vara hur högfärdig och fördomsfull som helst, bara man inte gör något opassande.
Här lever den styvnackade major Pettigrew, som närmar sig de sjuttio och kämpar med känslan av bli lämnad ensam kvar. Hans bror dör, hans son bryr sig bara om karriären och hans vänner glider ifrån honom.
Här finns också den litteraturälskande butiksinnehavaren mrs Ali, som tyngs under den pakistanska släktens förväntningar på att hon ska dra sig tillbaka till ett pensionärsliv under familjens beskydd.
När de båda blir vänner ställs allt på ända. Och även om det är svårt att förlika sig med att den stelbenta miljön ska föreställa nutid, så är det upplyftande att följa hur de två stegvis lossar allt mer på det förflutnas tvångströjor på väg mot en ny frihet på äldre dar.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Frida Andersson Johansson är webbredaktör och reporter på Veteranen. Hon läser allt, men framför allt deckare och debutanter.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas