Se & läs

Upptäck Kongo, eller Örskärs fyr

Publicerad 2010-08-06

Boken

Joseph Conrad – Mörkrets hjärta
Lindelöws förlag, pocket cirka 39 kronor

I Mörkrets hjärta får vi följa kapten Marlow på hans färd upp för Kongofloden. Floden omges av ett stort och gåtfullt mörker och den ringlar sig som en orm in i landet. Marlows uppdrag är att hitta elfebensjägaren Kurtz som blivit tokig och som dyrkas som en gud djupt inne i djungeln. Det är en stark kritik mot den belgiska kolonialismen, där ondska och girighet tagit överhanden. Marlow fördömer erövringen, men frågan är hur han själv ser på kolonisationen som idé och hur ser han på Afrika och dess invånare?

Mörkrets hjärta skrevs 1902. 77 år senare skapade Francis Ford Coppola filmhistoria med Apocalypse now som bygger på boken.

Filmen

De misstänkta, 1995
100 minuter, 79 kronor på Buylando

I filmen De misstänkta av Bryan Singer går en knarkaffär väldigt snett. Alla utom en person dör. När polisen tar in honom för förhör berättar han om fem yrkeskriminella män och en lastbil med vapendelar som stulits i New York. När de fem misstänkta sitter i samma cell några timmar smider de planer om hämnd på polisen.

Så börjar en av de mest fascinerande och genomtänkta kriminaldramerna som någonsin gjorts. De fem männen dras in i en serie av händelser och inget sker av en slump. Någon där ute styr dem, men de förstår inte vem det är och varför det sker. Kevin Spacey fick en Oscar för bästa manliga biroll.

Utflykten

Örskärs fyr

Vid havsbandet i norra Roslagen ligger Örskär. Här kan du se solen gå ned i havet på kvällen och från fyren får du en fantastisk utsikt. Dagtid blåser det ofta friska vindar på Örskär. Halva ön är naturreservat och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Här finns även Örskärs vandrarhem med 18 bäddar som är inrymda i två gamla fyrvaktarlägenheter.

Till Örskär kan du ta dig på flera sätt. Med bil kör du väg 288 från Uppsala till Östhammar och fortsätter därifrån på väg 76 till Öregrund och färjeläget. Sedan tar färjan dig till Gräsö. Sedan åker du norr ut till Örskärssund och fortsätter med passbåt till Örskär. Du kan även åka med buss 811 från Uppsala centralstation. Mer information hittar du på www.orskars-fyr.se

Receptet

Somrig kycklingsallad
4 portioner

200 g kycklingfilé
Ruccolasallad eller annan bladsallad
En gul eller orange paprika
Fetaost
Svarta oliver
Vindruvor
En halv röd lök eller purjolök

Dressing
2 matskedar olivolja
1 matsked vinäger
2 teskedar dijonsenap
Salt och peppar

Stek kycklingen försiktigt. Bland ihop den med de övriga ingredienserna. Servera med dressingen, vitt bröd, smör och ost.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas