Skjut – och träffa folk
Inger Grotteblad har startat Fecebookgruppen Gaming Seniors för att lära seniorer spela. Foto Andreas Nilsson.
Leva & uppleva | Våga testa!

Skjut – och träffa folk

Att spela dataspel kan ge vänner i hela världen. Inger Grotteblad i VM-laget Silvers Snipers vill att fler 60-plussare tar steget ut i spelvärlden.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2020-07-21

Minst två timmar om dagen sätter sig Inger Grotteblad framför datorn och kliver in i världar som egentligen inte finns. Och träffar folk från hela verkliga världen.
– Jag gör det för att det är så roligt. Jag möter trevliga människor och skapar vänskaper. Dessutom håller det igång hjärnan. Man blir uppmärksam och snabbare på ett helt annat sätt.
Inger är online-gamer. Vilket översatt till svenska kort och gott betyder att hon spelar olika spel i sin dator eller mobil. Mest spelet Counterstrike, ett lagspel med mycket action där målet är att bekämpa terrorister.

Tränar dagligen

Att Inger Grotteblad lägger tid på Counterstrike är ingen händelse. Hon är sedan 2017 en av fem medlemmar i svenska Silver Snipers, världens första e-sportlag med enbart seniora medlemmar, som tävlar i just Counterstrike, ett enormt populärt spel som funnits sedan 1999. Silver Sniper är dessutom också Senior World Champions i spelet.
Därför tränar Inger dagligen. För precis som vilken elitidrottare som helst har Inger och laget en tränare som noggrant coachar sina adepter. Men spela spel online hade hon gjort ändå.
Hon tycker dessutom att det är en utmärkt sysselsättning för seniorer. Inte minst i hemmakarantänstider.
– Det kryper i kroppen av att sitta hemma. Men man får vänner på nätet om man är ute och spelar aktivt, säger hon.

Är man äldre blir man väldigt bra bemött ute i onlinespelen.

Kommunicera på engelska

Spelvärlden är stor och för att göra det lättare för den som inte vet var man ska börja har Inger Grotteblad startat Facebookgruppen Gaming Seniors där hon lär 60-plussare att spela. Är du sugen är det bara att ansöka om att få gå med i gruppen. Annars behöver det inte vara så komplicerat. Sök till exempel på Spel på Facebook och bjud in en vän att spela mot dig i något spel du tycker ser roligt ut. Det är alltid enklare att börja ihop med en kompis eller bekant.
– Är man äldre blir man väldigt bra bemött ute i onlinespelen. Det är jättefina ungdomar där ute. En bonus är att man lär sig att kommunicera på engelska. Plus att man tränar upp rörligheten i händerna och lär sig att tänka framåt, säger Inger.

Bra spel för nybörjare

 • Candy Crush Saga
 • Minecraft
 • Tetris
 • Pokemon GO (har varit barnens favorit som man kan spela i mobilen på sin dagliga promenad i friska luften)
 • The Sims
 • Grand Theft Auto
 • Quake Live
 • Mario Bros (Mario, den alltid lika populära lilla gubben)

 

Dölj faktaruta

Generellt har Inger funnit att kvinnor dras till strategiska spel medan äldre herrar gillar att köra tanks och prata med varandra under spelets gång. Men, inga regler utan undantag.
– Det fantastiska med onlinespel är att du kan gå i olika banor och kliva in i så många olika rum. Är man trött på att se sina egna fyra väggar, som man lätt blir nu, förflyttas man med hjälp av spelen till helt andra miljöer. Här kan man hamna i Italien, eller på ett kontor. Så vi har aldrig tråkigt, säger Inger.
Och behöver man gå ut med hunden mitt under spelets gång är det inga problem. Då skriver man bara N2WD (need to walk dog) och tar en paus. Spelvärlden är alltid vaken.

Spel för mer avancerade

 • Fortnite
 • World of Warcraft (WOW)
 • Counter Strike Global Offensive (CS:GO)
 • Leage of Legends (LOL)
 • Dota 2
 • Fotboll PES2020
 • World of Tanks
 • Team Fortress 2
Dölj faktaruta

Gå med i Facebookgruppen Gaming Seniors.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2020-07-21
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas