”Fler seniorer borde spela Counter Strike”
Nyheter
Abbe Drakborg, Wanja Godänge, Bertil Englund, Monica Idenfors och Öivind Toverud

”Fler seniorer borde spela Counter Strike”

I helgen är det dags för Dreamhack i Jönköping. Evenemanget kallas för en av Sveriges största ungdomsfestivaler. Men bland gymnasisterna smyger ett gäng silverrävar sig in - i form av Silver Snipers, fem seniorer som på bara några veckor har lärt sig spela Counter Strike, och nu ska utmana yngre lag.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-11-29

– Just nu sitter jag och tränar. Så mycket jag hinner. Och det har jag gjort hela tiden, säger Monica Idenfors, 62.
Hon är lagets yngsta medlem och nappade på en efterlysning genom statistförmedlingen hon är med i. Dataföretaget Lenovo ville få tag på fem seniorer som spelade dataspel. Men Counter Strike hade varken hon eller de andra spelat förut.
– Jag hade bara spelat vanliga patienser och på mobilen.

En utmaning

Monica gick i pension efter en cancerdiagnos och ett kämpigt år. Nu vill hon utmana sig själv.
– Jag har aldrig hållit på att sy eller handarbeta, och jag har aldrig varit tillräckligt bra för att hålla på med andra sporter.

Bertil Englund, som med sina 81 år är lagets äldsta medlem har stor erfarenhet av sång- och teater, han har bland annat varit med i melodifestivalen och uppträder fortfarande, inte minst för SPF Seniorerna. Men Counter Strike hade han aldrig spelat. Ändå tvekade han inte när han blev tillfrågad om att vara med i laget.
– Vi äldre har så dålig kontakt med våra barn och barnbarn. Digitaliseringen har gjort att vi har isolerat oss mellan generationer, säger han.
– Det här är ytterligare ett steg för att få generationer att närma sig varandra, och jag hoppas kunna vara med och bidra till det.

Döda inre demoner

På lördag 2 december möter de fem seniorerna i Silver Snipers lag med yngre men mer erfarna spelare på Dreamhack i Jönköping. Det har gått undan. Laget träffades första gången så sent som 6 november. Men de coachas av ett riktigt proffs, Tommy Ingemarsson som under namnet ”Potti” var världens bästa Counter Strike-spelare.
– Först var jag lite tveksam, bara för att det var så mycket våld. Men nu tänker jag inte längre på det. Det är bara ett spel och om man har egna tankedemoner så kan man spränga bort dem. Det blir som terapi, säger Monica.

Silver Snipers

Laget består av:

Abbe ”BirDie” Drakborg, 75
Monica ”Teen Slayer” Idenfors 62
Bertil ”Berra-Bang” Englund, 81
Wanja ”Knitting Knight” Godänge, 63
Öivind ”Windy” Toverud, 75

Counter Strike är ett dataspel av typen ”first person shooter” där laget kämpar mot ett motståndarlag. I det här fallet är det terrorister som ska bekämpas.

Det är dataföretaget Lenovo som tagit initiativ till laget och som har rekryterat deltagarna. Mer information om laget hittar du här: 

Vill du att Bertil Englund ska uppträda för er förening? Du hittar honom här: 

Dölj faktaruta

Väldigt roligt

Även Bertil har reagerat på våldet i spelet som går ut på att man kämpar mot terrorister. Helst skulle han se att det var mindre blodigt. Men han håller med Monica om att det är väldigt roligt.
– Vi är ett glatt gäng på fem personer och både vi och eventuella motståndare har nytta av att få umgås.

Tränar hjärna och fokus

Både Monica och Bertil tycker fler seniorer borde testa att spela Counter Strike. Monica tror att det kommer att bli vanligare med dataspel högre upp i åldrarna.
– Man blir väldigt fokuserad när man sitter, och det tror jag är bra. Och så det här med att få slå ihjäl sina demoner, säger Monica.
– Vi har tvingats att lära oss mycket. Framför allt får jag öva upp min egen timing och koordination och min egen hjärnverksamhet, säger Bertil.
Han medger att han fått kämpa lite med handkontrollen, det gäller att hitta rätt knappar snabbt. Men får man träna i lugn och ro så sätter det sig.

Kommer ni att fortsätta spela efter Dreamhack?
– Ja, det har vi sagt att vi ska göra. Jag tycker det här är jättekul och jag rekommenderar det varmt, säger Monica. Vi har inte känt varandra förut i laget, men vi är enade när vi träffas.
– Ja, jag är så angelägen att få behålla kontakten med de här fyra andra, säger Bertil.
– Det är väldigt roligt att få umgås med folk som tycker det är lika kul som jag.

Spela mot barnbarnen

För tillfället har han haft fullt upp med att träna inför turneringen, men snart hoppas han kunna spela med sina barnbarn. Men först ser laget fram emot att pröva sina nyvunna färdigheter på Dreamhack.

– Det ska bli så spännande, säger Monica.
– Det är jättekul, jag hade inte räknat med att det skulle vara så roligt.

Spela Counter Strike

För att spela behöver du dator, tangentbord och en bra datormus. Spelet kan du ladda ner för någon hundralapp. Du kan spela mot datorn, eller spela mot andra på nätet. Spelar man tillsammans med andra är hörlurar med mikrofon bra att ha.

Givetvis finns det en uppsjö av andra datorspel, både att spela själv och tillsammans med andra.

Dölj faktaruta
Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-11-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas